Парламентът отхвърли предложения от БСП Закон за възрастните хора. "За“

...
Парламентът отхвърли предложения от БСП Закон за възрастните хора. "За“
Коментари Харесай

ГЕРБ обрече пенсионерите на бедност и мизерия със закон!

Парламентът отхвърли оферти от Българска социалистическа партия Закон за възрастните хора. "За “ гласоподаваха 77 народни представители, "против " - 4 и "въздържали се " - 104, с което законът бе отритнат.

Законопроектът предвиждаше разработване на Национална тактика за пълностоен и деен живот, в която да са избрани главните правила на политиката в поддръжка на възрастните хора.

"Убеждението на Българска социалистическа партия е, че поддръжката на хората през целия им витален цикъл е една от главните цели на обществената политика ", сподели националният представител от ПГ на "БСП за България “ Георги Гьоков по време на дебатите по първо четене. "Дължим им го, защото те са дали младините си в интерес на страната и в този момент тя би трябвало да им се отплати, като им обезпечи спокойни старини. Тук не става въпрос единствено за материалното положение. То е ясно, че с един закон не може да се уреди това. Става въпрос за поддръжка на тези хора “, сподели Гьоков.

Левицата предлага създаването на стратегии в областта на общественото включване, опазването на здравето и образованието; грижа за възрастни хора в приемно семейство; реализиране на равни благоприятни условия на възрастните хора в публичния живот. Законопроектът включва основаването на Фонд "Подкрепа на възрастните хора “ към министъра на труда и обществената политика.

Законопроектът бе прегледан и отритнат от 4 парламентарни комисии. Отрицателни са мненията и на Министерството на финансите, Министерството на труда и обществената политика и на Агенцията за обществени подкрепяне.

"Законът за възрастните хора на Българска социалистическа партия не взема решение безусловно нищо ", разяснява националният представител от ПГ на ГЕРБ Румен Генов време на дебатите по първо четене на Закона за възрастните хора. "Не можем да сътворяваме закон, който основава условия за профилактика и то единствено на една избрана група “, разяснява Генов.

По думите му не е ясно за какво законопроектът касае хората на възраст над 60 години. "Не мога да схвана каква тъкмо е разликата в характерните потребности на един човек, който е малко преди 60 години, и на един, който е над 60 години. За мен такава разлика няма “, сподели той.

По думите му от Българска социалистическа партия се пробват да внушат, че откакто ГЕРБ отхвърлят да поддържат този законопроект, те не се интересуват от проблемите на възрастните хора. "Нас живо ни интересуват тези проблеми, въпросът е, че тъкмо този закон не взема решение безусловно нищо “, съобщи Генов, съобщи Канал 3.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР