Парламентът освободи Стефан Янев като военен министър и гласува избора

...
Парламентът освободи Стефан Янев като военен министър и гласува избора
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Парламентът освободи Стефан Янев като боен министър и гласоподава избора на Драгомир Заков за нов министър на защитата. Рокадата беше гласувана във вторник, откакто в понеделник министър председателят разгласи, че освобождава Янев и настоя смяната да бъде утвърдена от депутатите оптимално бързо поради комплицираната обстановка към войната в Украйна. Новият министър на защитата Заков до момента беше непрекъснат представител на България в НАТО. (Още по тематиката.)

Отношението на българите към съветския президент Владимир Путин и Русия се промени внезапно поради войната в Украйна, като Путин губи над половината от своята известност в България. Това демонстрират резултати от експресно социологическо изследване, осъществено в понеделник взаимно от Българска национална телевизия и организация " Алфа рисърч " измежду 500 души от цялата страна по телефона. Ако през интервала 2020-2022 година сред 55% и 58% от българите са изразявали позитивни оценки за Путин при единствено 20 на 100 негативни, в този момент позитивните отзиви понижават до 32%, а негативните нарастват до 48%.

Постът ръководител на антикорупционната комисия КПКОНПИ остава свободен след 1 март, откакто от тази дата Сотир Цацаров е освободен от Народното събрание по негово предпочитание. Временно длъжността ръководител на КПКОНПИ ще бъде поета от зам.-председателя Антон Славчев. Нов ръководител на комисията би трябвало да бъде определен от Народното събрание, като условията са да е правист с високи професионални и нравствени качества и минимум 10 години юридически стаж.

Свят
Голяма част от резултатите на световното стопляне към този момент са необратими, предизвестява новият отчет на Междуправителствения панел за климатичните промени към Организация на обединените нации Източник: Reuters Реклама
Съединени американски щати облекчават Коронавирус разпоредбите за носенето на маски на закрито. Това значи, че 72% от популацията се намира в области, в които носенето на маски на закрито към този момент не е целесъобразно. Новата политика се базира на три категории - невисок, междинен и висок риск според от свободните кревати в лечебните заведения и нивото на възпаление. Пътниците към момента ще би трябвало да носят маски в самолети, влакове и рейсове.

Талибаните оповестиха, че ще забранят на афганистанците да напущат страната при избрани условия. Това решение бе неотложно наказано от Съединени американски щати и Англия. Говорител на талибаните уточни, че на афганистанците няма да бъде разрешено да напущат страната, в случай че нямат ясна дестинация, и че дамите няма да могат да пътуват в чужбина, с цел да учат, без да бъдат съпроводени от мъж. Обединеното кралство разяснява, че това са " неприемливи ограничавания на свободата на придвижване ".

Закупуването на ирански нефт от Китай е достигнало рекордни нива през последните месеци, като е надминало пика от 2017 година, когато търговията не бе подложена на наказания от Съединени американски щати. Това демонстрират данни от мониторинга на танкери, представени от Reuters. Скокът в закупуването от най-големия вносител на нефт в света се случва на фона на ускорение на договарянията сред Техеран и международните сили за възкръсване на нуклеарната договорка от 2015 година, която ще вдигне американските наказания върху иранския петролен експорт.

Икономика
Реклама 32.6% е растежът на индустриалната инфлация през януари на годишна база, демонстрират данните на Национален статистически институт. Голяма част от нея идва от енергетиката.
Бюджетът е на плюс от 697 млн. лева (0.5 % от прогнозния БВП) към февруари, демонстрират предварителните данни на Министерството на финансите. За съпоставяне - за същия интервал на 2021 година остатъкът беше 24.3 млн. лева В момента обаче държавното управление има и разноски (за енергийни помощи и пенсионни добавки), които бяха " изписани " от бюджет 2021 година и не въздействат на индикатора за салдото в този момент. Към февруари консолидираните доходи порастват с 11% по отношение на същия интервал на предходната година, а разноските - с 2%.

Икономическите настройки на компаниите в страната са се подобрявали доникъде на февруари, като общият индикатор нараства с 1.5 пункта, демонстрират резултатите от анкетите на Национален статистически институт. Въпросниците обичайно се попълнят от мениджърите доникъде на месеца, тъй че данните не регистрират по какъв начин спорът в Украйна се отразява на бизнес климата у нас. Общата оценка за икономическата среда доближава 19.1 пункта с помощта на по-положителни настройки в индустрията, търговията на дребно и услугите, до момента в който единствено в строителството оценките леко се намаляват.

Бюджетът на София за 2022 е 2.09 милиарда лева, или с 200 млн. лева повече от предходната година. Те са планувани за още метро, познатите булеварди и малко зелено. Проектите са най-вече остарели, които се чакат от години. При представянето на финансовия проект Кметът Йорданка Фандъкова предизвести, че най-вероятно той ще бъде обновен в средата на годината поради несигурното състояние и войната в Украйна.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Свят 2 Коментари и разбори 3 Войната в Украйна 1 Свят 2 Войната в Украйна 3 Коментари и разбори 1 Коментари и разбори 2 Войната в Украйна 3 Войната в Украйна Реклама
Бизнес
Главният изпълнителен шеф на BP Бърнард Лууни напусна поста си в борда на шефовете на съветската " Роснефть ", откакто поради войната в Украйна английският петролен колос ненадейно се отхвърли от каузи си в съветската държавна компания. " Роснефть " осигуряваше към половината от петролните и газови запаси на BP и близо една трета от производството. Излизането от каузи от 19.75% може да докара до отписвания на активи на стойност до 25 милиарда $. Източник: Reuters
Българска народна банка анулира възбраната за банките да разпределят дивиденти. С решение на управителния съвет на институцията се отстранява ограничаването банките да разпределят облагите си за 2019 и 2020 година Тъй като няма въведено такова и за 2021 година, това отваря вратите за кредитните институции с непотребен капитал да изплатят към притежателите си както настоящи, по този начин и насъбрани облаги. Освен това отпадат и рестрикциите на банките да образуват експозиции към задгранични лица и най-много към централите си, което при въвеждането му съгласно Българска народна банка консервира към 7 милиарда лева ликвидност в локалната банкова система.

Западните компании се изтеглят всеобщо от Русия. Eнергийната компания Equinor, която мажоритарно е благосъстоятелност на норвежкото държавно управление съобщи, че ще стартира да продава взаимните си предприятия в Русия. Австралийският върховен фонд също възнамерява да понижи експозицията си към компании, регистрирани в Русия, а лизингови компании обявиха, че ще прекратят стотици контракти за лизинг на самолети с съветски самолетни компании поради глобите. Двете най-големи международни компании за транспорти по море Maersk и MSC пък оповестиха, че стопират всички контейнерни транспорти към и от Русия.
Wнгарската съпротива, водена от Марки-Зай (на снимката), е с четири процентни пункта зад партията на Орбан, само че околните връзки на премиера с Русия могат да му костват гласове Източник: Reuters Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Сделки и планове Гръцко-испанската " Етем Гестамп " влага в завода си в София още 60 млн. евро. Проектът е на " Етем Гестамп алуминиум екстружънс " и " Гестамп Етем аутомотив България " ( " Етем Гестамп " ), които бяха основани през 2019 година като смесени сдружения сред " Етем България " (част от гръцката Viohalco) и испанската Gestamp с инвестиция за 30 млн. евро. Увеличението на потенциала в този момент е обвързвано със започнатите нови планове за клиенти, като най-големият от тях е за електрическите коли на Porsche. " Чериът моторс " и " Булавто България " ще доставят електробуси в София. След двегодишно закъснение поради тъжби и правосъдни каузи " Столичният автотранспорт " най-сетне избра двете компании, които да доставят 52 електрически бусчета за довеждащ превоз от кварталите до метрото. Поръчката е за за над 20 млн. лева, само че тече срокът за обжалване, което значи, че в случай че бъдат подадени тъжби, доставката на електробусите още веднъж ще се забави и довеждащият превоз до метрото вероятно ще проработи чак в края на годината. Американската компания за електрически коли Tesla съществено обмисля построяването на втори гигазавод в Шанхай, настояват източници на Reuters. Базираната в Остин, Тексас, компания желае по този метод да успее да задоволи търсенето и в Китай, и световно. Ако проектът се реализира, Tesla би удвоила индустриалния си потенциал в Китай от малко под 1 млн. автомобила до 2 млн. Johnson & Johnson и три дистрибутора заплащат 26 милиарда $ по правосъдни искове в Съединени американски щати. Градските и щатските управи заведоха иск против McKesson, AmerisourceBergen и Cardinal Health и J&J, като повода е тяхното въздействие в разрастването на опиоидната зараза на територията на Съединени американски щати. Съдебните каузи упрекват дистрибуторите в слаб надзор, който е разрешил на големи количества болкоуспокояващи, предизвикващи пристрастяване, да бъдат пренасочени за продажба. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мирела Веселинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР