Парламентът одобри покупката на F-16 блок 70 от САЩ. На

...
Парламентът одобри покупката на F-16 блок 70 от САЩ. На
Коментари Харесай

Парламентът одобри покупката на F-16 блок 70, въпреки усилията на БСП и "Воля"

Парламентът утвърди покупката на F-16 блок 70 от Съединени американски щати. На първо четене " За " бяха 124 от 210 народни представители в залата. Против гласоподаваха депутатите от Българска социалистическа партия, " Воля ", НФСБ и " Атака ". При второто гласоподаване " За " бяха 123, а 7 " срещу ".

Офертите от Съединени американски щати за договорите за доставка на F-16 блок 70/72 са годни до 5 септември. Дотогава би трябвало да са преведени 1.256 милиарда $. Първите два самолета би трябвало да бъдат получени след 4 години - средата на 2023 година, а още четири - до края на същата година. В първото тримесечие на на 2024 година се чакат последните 2 броя. Очаква се решение на Конгреса с което Съединени американски щати ще дадат 60 млн. $, което би понижило цената.

Дебатът по ратификацията на контракта със Съединени американски щати продължи над 4 часа, като от Българска социалистическа партия и " Воля " желаеха да отсрочат гласуването с 3 или с 6 месеца, което на процедура би прекратило процеса, защото офертата на Съединени американски щати е годна до първите дни на септември.

Основният ни аргумент да не подкрепим договорката за F-16 е прекомерното й оскъпяване, сподели депутатът от Българска социалистическа партия ген. Кольо Милев. " Уважаеми сътрудници, за жалост българската страна сътвори казус, дадохме мотив при подготовката на идващите капиталови планове да се желае от нас да заплащаме цялата сума, а не разсрочено. Питам се откакто за самолетите, американската компания, страната може да го прави, за другите планове ще ни стигнат ли силите ", попита Милев.

Забавянето оскъпява

Ако се гласоподава отлагането на гласуването на договорката за F-16, цената на самолета няма да стане по-малка, означи министърът на защитата Красимир Каракачанов. Той добави, че с годините изискванията не стават по-добри, а цените се покачват. Той даде образец, с офертата на " Грипен ", чиято годишна цена за обслужване се е повишила от 18 на 40 млн. " Нямаме никаква история с покупка от Съединени американски щати и не можем да получим разсрочено заплащане. Словакия имат история и получиха разсрочване ", сподели Каракачанов. Очаква идващите 8 изтребителя да бъдат купени на разсрочено заплащане. " Нито пенсиите, нито заплатите зависят от това. Доходите не хората не зависят от това дали ще купим кораби или самолети. Убеден съм, че и Българска социалистическа партия щяха да купят същия аероплан ", сподели Каракачанов. Той добави, че се работи и по плановете за пазаруване на бойни машини за пехотата и кораби.

Десислав Чуколов от " Атака " разви позната теза, че Съединени американски щати трябвало да ни дадат изтребителите без пари, тъй като употребили бази у нас без пари.

Валери Симеонов желал ракетни бази

Ние сме срещу договорката за F-16 - Красимир Каракачанов и Емил Караниколов са едни Гаврош и Клозет от " Клетниците " на Виктор Юго, сподели водачът на НФСБ и народен представител от " Обединени патриоти ". Той изясни, че НФСБ ще гласоподава срещу тази договорка, бе " не с цел да бъде пренасочена българската военна индустрия към доставка на съветските летящи ковчези ", а тъй като цената била извънредно висока. Втората му теза е, че " в пъти по-ниска цена бихме могли да осигурим отбраната и неприкосновеността на българското небе е посредством възобновяване на няколко ракетни бази ".

Парламентът би трябвало да одобри през днешния ден и актуализация на бюджета с цел да се заплати цялата сума едновременно, и съглашение за индустриално съдействие.

Повече за договорката, Ф-16 блок 70 и изискванията на договорката четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новите изтребители (41)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР