Парламентът одобри окончателни промени в Закона за устройство на Черноморското

...
Парламентът одобри окончателни промени в Закона за устройство на Черноморското
Коментари Харесай

Без палатки, чадъри и шезлонги върху пясъчните дюни

Парламентът утвърди дефинитивни промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които се не разрешава разполагането на плажни такъми като палатки, чадъри, кърпи и шезлонги върху пясъчните дюни. При нарушаване плануваните санкции са в размер от 500 до 1000 лева Предвиждат се наказания и за паркиране или прекосяване на коли през пясъчните формирания. Те ще от 1 000 до 3 000 лева, като може да се конфискува и имущество на стойност сред 3 000 и 5 000 лева Законът важи освен за плажните дюни, само че и за тези наоколо до крайбрежните зони.

По отношение на измененията министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че министерството има потенциала да ревизира всички пясъчни формирания и да отговори на всеки един подаден сигнал за нарушавания. Тя увери, че всички дюни по морето са разказани в детайли в кадастралните карти, а мобилни групи от проверяващи ще правят контролната активност. По отношение на протестиращите организации, съгласно които не всички типове дюни са включени в закона, Ангелкова акцентира, че е неразрешено строителството върху всички дюни, които са включени в Закона за предпазените територии и са в предпазена зона по „ Натура 2000 “.

Депутатите одобриха и текстове, с които за първи път се регламентира дивото къмпингуване. С промените се вкарва законова опция отвън територията на морските плажове и местата за публично къмпингуване да се основават зони, в които е позволено краткотрайното разполагане на палатки, кемпери и каравани. Вносителят на измененията – националният представител от Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов, уточни, че следва да бъде направена разпоредба с правила за установяване на местата и регламентиране на санкции. Той изясни, че глобите ще влязат в действие една година след определянето на местата за къмпингуване. Законът планува още и в местата, които не се категоризират като къмпинги, да се позволява слагането на обекти за обслужване на отдиха и туризма без комерсиално предопределение като кътове за отдих, беседки, заслони, пейки, маси, осведомителни табла, чешми, дървени огради, скари и други, които не съставляват строителство. От своя страна, министър Николина Ангелкова акцентира, че наредбата за установяване на местата за къмпингуване ще бъде направена от четири министерства – Министерството на туризма, Министерство на регионалното развитие, Министерство на околната среда и водите и МЗХГ, като до окончателното ѝ сформиране ще се води непрестанен разговор с неправителствения бранш. Това би трябвало да се случи в границите на 6 месеца.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР