Парламентът одобри на второ четене поправките в Закона за държавния

...
Парламентът одобри на второ четене поправките в Закона за държавния
Коментари Харесай

Окончателно е одобрена Държавната петролна компания

Парламентът утвърди на второ четене поправките в Закона за държавния запас и военновременните ресурси, с които се основава оспорваната от редица специалисти " Държавна петролна компания " (ДПК), само че държавното управление счита, че тя ще докара до по-ниски и по-прозрачни цени на горивата, които ще продава на плануваната верига от държавни бензиностанции.

Сега в тримесечен период от влизане в действие на измененията Министерският съвет би трябвало да одобри устав, с който да се дефинират структурата, устройството и активността на предприятието, както и пълномощията и отговорностите на органите за ръководство. В това време би трябвало да стане ясно и кои сегашните активи на Държавния запас ще бъдат предоставени на ДПК.

След това би трябвало да се предприеме сформирането и избора на управление на ДПК, а след вписването ѝ в Търговския указател стартира да тече още три месеца период, в който компанията би трябвало да подаде заявление в Агенция " Митници " за издаване на лицензи за ръководство на данъчни хранилища. До приемането им Държавният запас ще продължи да ръководи двете свои петролни бази и държавните нефтени ресурси, а когато лицензите бъдат връчени Резервът ще съобщи на ДПК базите с наличностите в тях. Следва нов тримесечен период, в който петролната компания ще би трябвало да изиска тези хранилища да бъдат регистрирани.

Служителите на Държавния запас, заети с петролните ресурси, ще минат на работа към ДПК.

Не е ясно в какви периоди ДПК, която няма да разпределя облага и няма да може да бъде приватизирана или обявявана във банкрут, ще записва обособените си търговски сдружения – за ръководството на данъчните хранилища и за търговията с горива.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР