Парламентът очаквано реши в четвъртък проектът за купуване на нов

...
Парламентът очаквано реши в четвъртък проектът за купуване на нов
Коментари Харесай

Самолетгейт в НС: Писта на Борисов към президентството и взаимни обвинения в лобизъм

Парламентът предстоящо реши в четвъртък планът за пазаруване на нов вид изтребители да бъде върнат няколко крачки обратно и да бъдат събрани нови предложения, като по този начин бъдещето му става все по-съмнително. Депутатите одобриха отчета на анкетната комисия, която ревизираше плана и стигна до умозаключение, че към него има доста проблеми, като главният е голословното премахване на една от офертите – тази на Съединени американски щати и Португалия за изтребители Ф-16.

Така депутатите върнаха плана на военното министерство, а министърът на защитата Красимир Каракачанов разгласи, че няма потребност да се бърза с него, тъй като имало сентенция " бързите покупко-продажби комисионни раждат ".

Дебатът в пленарна зала за работата на комисията, по-известна като " Грипен ", стана сцена на нова препирня сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия, която излезе от експертния звук и стигна до взаимни обиди на тематика " лобисти " и следващ кръг от нарастващия спор сред ръководещата партия и президента Румен Радев, който в качеството си на някогашен пълководец на бойната авиация бе едно от основните настоящи лица в подготовката на плана и настояваше да се купят бързо определените шведски изтребители " Грипен ".

„ Самолетгейт “, офанзива против Радев или път на Борисов към " Дондуков " 2

От Българска социалистическа партия видяха в парламентарното следствие директна офанзива против Радев. Според водача на партията Корнелия Нинова ГЕРБ употребява комисията за самолетите, " с цел да разчисти пътя на Бойко Борисов към президентството ".

" Това, което вършиме, както и да го завоалирате, е война против президентската институция ", съобщи Нинова.

По думите ѝ комисията " Грипен " е основана като бухалка против президента Радев и се употребява една институция против друга за партийни цели.

Зам-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов от своя страна уточни, че Българска социалистическа партия прави опит да въвлече Народното събрание в " самолет-гейт “, който вие организирахте с вкарването на президента в него ".

" Всички останаха с усещане, че имате защитна реакция, с цел да не се загатва ген. Радев, само че на никое място в отчета той не попада. Вие го назовавате, вие го слагате като опорна точка ", сподели Цветанов.

Нинова обаче не се съгласи с това виждане:

" През цялото време твърдите, че президентът не е бил обект на отчета. А всички изявления вършиме върху неговото име. Значи тук има нещо, вземете се уточнете какво вършим ".

По време на работата си комисията съзнателно не се фокусираше върху активността на Радев като пълководец на авиацията и името му не се загатваше по време на съвещанията й, макар че той приготвяше плана в качеството си на пълководец на Военновъздушни сили. Назначеното от него служебно държавно управление пък в последните си дни утвърди класирането на подадените предложения, съгласно което би трябвало да се купят изтребители " Грипен ". А офертата на Съединени американски щати и Португалия бе декласирана, защото не отговаряла на българските условия са разсрочено заплащане, станали наложителни с неразбираема смяна на изискванията през 2016 година.

Какво откри парламентарното следствие

Парламентът ще предложи да бъдат поискани нови предложения поради подозрения в процедурата

Как бе отстранена офертата за Ф-16?

Проектът за изтребителите сгрешен и като идея, и като оценка на офертите

Парламентарното следствие за изтребителите бързо стигна до Радев

Президентът, " Грипен " -ите и потупването по рамото

Така дебатът се изостри и стигна до персонални нападки и обвинявания. Темата за ролята на Румен Радев в плана бе наранена от депутата Антон Тодоров, който в присъщия си жанр изясни, че " ген. Радев е човек, който не е другар на истината ".

" На 16 юни 2014 година написа опорни точки на тогавашния длъжностен министър председател Пламен Орешарски, свързани с единия снабдител. Те са във връзка с компанията СААБ, производител на " Грипен ". Не знам дали един началник на плановия екип би трябвало да прави опорни точки на служебния министър председател, изключително пък единствено за едната компания “, уточни депутатът.

" Ген. Радев си разреши да назовава комисията лобисти. Току-що доказахме, че има някой различен, който е лобист, само че не сме ние “, добави той.

Според него президентът несъмнено е бил стимулиран от Грипен ".

" Знаете ли по какъв начин е стимулиран - с потупване по рамото. Не е взел 5 млн., да не си помислите. Мотивиран е с потупване по рамото ", сподели още Антон Тодоров.

Депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев от своя страна попита Корнелия Нинова по какъв начин е " финансирана акцията на президента Румен Радев, по какъв начин са събирани и от какво даренията, има ли " Грипен " -ски пари вътре ".

Депутатът от Българска социалистическа партия Жельо Бойчев отговори, че задачата на ГЕРБ е била с тази комисия да бъде уязвен Радев.

" Вместо да ударите ген. Радев, с изводите от тази комисия се самопростреляхте ", добави Бойчев.

В края на дебата Цветанов се извини за персоналните нападки към президента.

Кой за кого лобира?

Депутатите от Българска социалистическа партия на собствен ред упрекнаха ръководещите, че задачата на комисията е да работи за офертата за Ф 16.

" ГЕРБ внушава, че би трябвало да се купи Ф 16. Маските паднаха. Целият този цирк е единствено, с цел да се закупят Ф 16 ", сподели Драгомир Стойнев.

Депутатите от ГЕРБ предстоящо отхвърлиха това изказване и обясниха, че главната работа на комисията е била да отхвърли подозренията и нередностите в плана, който ще излезе на данъкоплатците над 1.5 милиарда лв..

Какво следва?

Решението на Народното събрание да върне плана в МО ще докара до ново съществено закъснение.

Твърде евентуално е той още веднъж да бъде качен " на трупчета " и България да продължи да разчита на старите руски изтребители МиГ 29 и да продължи да налива пари в Русия за ремонта им и даже за модернизацията им.

" Няма потребност да се бърза със закупуването на нови изтребители за военната ни авиация ", сподели вицепремиерът Каракачанов в четвъртък пред бТВ. И добави: " Има сентенция – бързите покупко-продажби, комисиони раждат ".

По думите на Каракачанов двете стъпки, които би трябвало да вървят редом, са ремонт и рационализация на наличната авиация и водене на договаряния за закупуване на нов изтребител.

" Самият министър председател споделя, че не би трябвало да има ябълки на раздора. Ние още приказваме за това какъв аероплан да има. В това време влаковете също могат да бъдат закупени, едното не опонира на другото ", добави военният министър във връзка намека на Борисов отпреди ден, че може да се наложи държавното управление да избира сред двете.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР