Парламентът обсъжда решението на Министерски съвет за оказване на военна

...
Парламентът обсъжда решението на Министерски съвет за оказване на военна
Коментари Харесай

При закрити врата: Депутатите обсъждат военната помощ за Украйна

Парламентът разисква решението на Министерски съвет за оказване на военна и военно-техническа помощ за Украйна и одобрение на Споразумението сред министерствата на защитата на България и Украйна, въз основа на което да бъде предоставено военно имущество. Кабинетът утвърди и план на съглашение сред отбранителните министерства на двете страни за безплатно даване на въоръжение, техника и муниции, като основа за водене на договаряния.

Българска социалистическа партия дефинираха депутатите, дали своят вот “за ” разглеждането на помощта за Украйна, като “коалиция на войната ”. От " Демократична България " им дадоха отговор, че с " Възраждане " са “коалиция на съветския мир ”.

Депутатите одобриха разискването на военната помощ да е при закрити врата. Българска социалистическа партия и " Възраждане " гласоподаваха срещу.

След като стана ясно, че гласуването на решението за изпращане на военна помощ за Украйна, както и утвърждението на плана на Споразумение сред България и Украйна стават първа и втора точка, с над 10 процедурни оферти за смяна на дневния ред Българска социалистическа партия се пробваха да изместят разглеждането на двете точки.

Всички техни оферти бяха отхвърлени, а депутатите излязоха в 15-минутна отмора.

На брифинг от Българска социалистическа партия желаеха обществено гласоподаване на проекторешението за Украйна и отчета на Министерство на защитата. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова уточни, че гласуващите са коалиция на войната и излагат България на риск с това решение. Тя изиска президентът и министърът на защитата да дойдат в Парламента и да разгласят листата с въоръжения.

Президентът и министърът на защитата са в Турция. Нинова уточни, че е сюрпризирана от обстоятелството - че Възраждане са излезли от пленарната зала при разискването дали тази точка да участва в дневния ред.

Конкретният тип оръжие и муниции, които държавното управление предлага да предоставим на Украйна, са разказани в лист, направен от Министерство на защитата, който е конфиденциален.

Преди седмица обаче министърът на стопанската система Николай Стоянов разгласи, че той съдържа леко стрелково оръжие и муниции.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР