Помощ за Украйна от замразените руски активи: какъв е механизмът?Съединените

...
Помощ за Украйна от замразените руски активи: какъв е механизмът?Съединените
Коментари Харесай

Помощ за Украйна от замразените руски активи: Какъв е механизмът?

Помощ за Украйна от замразените съветски активи: какъв е механизмът?
Съединените щати предложиха на Украйна огромен заем от 50 милиарда $, като се употребяват замразените съветски активи, а водачите на Г-7 утвърдиха решението. Да се употребяват иззети активи е в нарушаване на интернационалното право. Това е и повода да се измисли вид, който да не нарушава открития международен ред.
Първоначалният проект на Съединените щати беше да се изплозват напряко всички активи, след това Вашингтон приравни позицията си с европейската и се съгласи - вместо това на Украйна да бъдат предоставени лихвите, които се натрупат от тях.



Колко?

С наложените след началото на войната в Украйна наказания, Европейският съюз и Г7 - Англия, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединените щати са замразили към 300 милиарда евро от активите на Руската централна банка. Конфискувани са и частни активи като яхти, имения и друга благосъстоятелност на околните до президента Владимир Путин олигарси.



Няма достоверни данни за точния размер на блокираните съветски активи, само че основаният в Украйна Институт за законодателни хрумвания твърди, че става въпрос за 397 милиарда $.
По данни на Световната банка за възобновяване на Украйна са нужни 486 милиарда $.

Къде са парите?

По-голямата част от парите или към 185 милиарда евро са замразени от Euroclear - интернационална депозитна организация, основана в Белгия.



Това обезпечава на Европа решаваща роля при вземането на решение по какъв начин и дали да се употребяват блокираните съветски активи. Останалата част от съветските пари са в Австрия, Англия, Япония, Швейцария и Съединените щати, сочат данните на украинския Институт за законодателни хрумвания.

Какви са пречките?

Според интернационалното право Западът не може просто по този начин да конфискува парите на Руската централна банка.
За да заобиколят разпоредбите, страните от Европейския съюз се договориха при започване на предишния месец да употребяват лихвите, генерирани от тези активи, които са на стойност сред 2.5 и 3 милиарда евро годишно.
В края на май финансовите министри от Г-7 се договориха кардинално да провиснал авансово заем посредством потребление на предстоящи бъдещи облаги, генерирани от замразените активи – без обаче да се дефинира по какъв начин тъкмо ще работи този проект.



Остават въпросите и по какъв начин ще се подели рискът сред Съединените щати и Европа, по какъв начин ще се трансформират във времето лихвените проценти и даже кой ще даде заема на Украйна. Първоначално се говореше, че единствено Съединените щати ще стоят зад заема за Киев, само че включването на Г-7 изпраща мощно обръщение за интернационално единение и съдействие в поддръжката за Украйна.

Какво може да се обърка?

Европейските наказания против Русия, в това число замразяването на съветски активи, би трябвало да се възобновяват на всеки 6 месеца с единомислещо гласоподаване в Съвета на Европейския съюз.



Унгарският министър председател Виктор Орбан, който поддържа тесни връзки с Путин, може да блокира сходно решение, изключително откакто Будапеща поеме ротационното председателство от юли. Критиците питат и какво се случва, в случай че бъде разгласен мир и активите бъдат размразени. Финансовите министри от Г-7 споделят, че активите на Москва " остават блокирани, до момента в който Русия заплати за опустошаването на Украйна " и по този начин загатват, че те могат да генерират лихви още дълго време. Повдигат се и опасения, че трети страни като Китай може да понижат вложенията в Запада от боязън, че активите им могат да замразени и употребявани. А и Русия заплашва с ответен отговор.
Москва не се нуждае от нуклеарно оръжие, с цел да победи Украйна, съобщи Путин
През месец май Владимир Путин подписа декрет, с който разрешава конфискация в Русия на активи на Съединените щати и " свързани " физически лица.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР