Парламентът обсъжда проекторешение, което да задължи служебното правителство да внесе

...
Парламентът обсъжда проекторешение, което да задължи служебното правителство да внесе
Коментари Харесай

НС обсъжда декларация, която задължава служебния кабинет да внесе бюджет за 2023 г.

Парламентът разисква проекторешение, което да задължи служебното държавно управление да внесе бюджет за 2023 година. " Продължаваме Промяната ", " Демократична България " и " Българска социалистическа партия за България " поддържат документа.

В дебата прехвърчаха обвинявания за насъбран 15 милиарда дълг от кабинета Петков.

Проекторешение на декларация беше импортирано от " Продължаваме Промяната ", още когато се разбра, че служебният кабинет се кани да не внесе бюджет за разискване за 2023 година.

Те пазят тази теза във всичките си диалози и с парламентарно показаните групи, които организираха във връзка с това дали и по какъв начин ще бъде формиран кабинет. От Политическа партия даже приканиха другите парламентарни групи да упорстват служебният кабинет да внесе бюджет за 2023 година.

Техният претекст е, че по този начин ще бъде ясно по какъв начин ще се остойностят разноските във връзка с заплати, пенсии и други заплащания.

В пленарното съвещание това проекторешение беше импортирано като изключителна точка, с цел да може да се реши дали ще задължат Министерски съвет да внесе бюджета за 2023 година, преди да мине той на разискване на второ четене. Между първо и второ четене се чака да бъдат насъбрани доста спомагателни ограничения за увеличение приходите на хората и поддръжка за бизнеса.

Прехвърчаха обвинявания за това, че служебният кабинет не извършва конституционните си отговорности, защото има период за внасяне на бюджет, а те са отказали да го създадат. Стигна се и до обвинявания за това, че някогашният постоянен кабинет на Кирил Петков е натрупал 15 милиарда задължения.

" Вчера в продължение на 3-4 часа дебатирахме тъкмо декларацията и приехме и пленарна зала с болшинство поддържа удължаването на бюджета на първо четене ", съобщи Делян Добрев от ГЕРБ.

" Ние ще приемем някакви ограничения сред първо и второ четене на този закон за удължение и няма да знаем нито какъв ще е крайният резултат от тези ограничения, нито какъв ще бъде дефицитът ", добави Асен Василев от " Продължаваме Промяната ".

Много по-отговорно е да се внесе същински закон за бюджета. Истински закон за бюджета за 2023 със салдо 3% ще разреши да се резервира финансовата непоклатимост, т.е. дефицитът да бъде 3 % и в това време да се направи действителна прогноза за приходите и разноските.

" Бюджетът, който внесе служебният кабинет замразява всички приходи, замразява всички заплащания - обществени, заплата минимална, майчинство и при увеличаващите се цени и невъзможността на множеството хора да посрещнат тежките зимни месеци. Ние считаме и от началото е било по този начин, че служебният кабинет би трябвало да внесе напълно нов бюджет за 2023 година ", акцентира водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

" Ние от Демократична България поддържаме мнението, че би трябвало да се промени Конституцията и да се отстрани служебното държавно управление, тъй като служебното държавно управление, назначено от президента, не извършва закона. Има законов текст, в който е казано до еди коя си дата би трябвало да се внесе план за държавен бюджет, те не го извършват ", разяснява Атанас Атанасов, съпредседател на Демократична България.

" Ако наследството ни от бюджет 2022 е по 15 милиарда дълг на година, ние тук би трябвало да водим и дебата още какъв брой задължения можем да си позволим като страна. Още какъв брой задължения ще теглим ", сподели още Мустафа Карадайъ от Движение за права и свободи.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР