Парламентът обсъжда на първо четене три законопроекта за промени в

...
Парламентът обсъжда на първо четене три законопроекта за промени в
Коментари Харесай

Депутатите обсъждат връщането на хартиената бюлетина

Парламентът разисква на първо четене три законопроекта за промени в Изборния кодекс - на " Българска социалистическа партия за България ", " Възраждане " и " Демократична България ".

В началото на дебата Милен Матеев от " Продължаваме Промяната " (ПП) изиска точката от дневния ред да отпадне, защото не е извършено публично разискване по законопроектите и са нарушени процедурите по разглеждането им в комисия, както и условието законопроектът да бъде прегледан 72 часа след внасяне на отчета. Ръководещият съвещанието заместник-председател на Народното събрание
Росен Желязков сподели, че процедурата е неприемлива и изясни, че с включването на точката в дневния ред тази заран, условието за 72 часа е преодоляно.

Щом като процедурата е неприемлива, тогава да прекратим съвещанието, резултатът ще е същият, предложи Никола Минчев от " Продължаваме Промяната ". Искането му обаче беше отхвърлено и при прегласуването със 104 гласа " за ", 122 " срещу " и без въздържали се. Преди това от Политическа партия желаеха инспекция на кворума, при която се записаха 123-ма депутати в залата.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи прикани да продължи съвещанието и да се прегледат измененията в Изборния кодекс. От 32 години 30 години гласуваме с хартия, какво тъкмо да обсъждаме, уточни той. Стигнахме до такава степен, че избрахме различен модел, който също се оказа циничен и в този момент би трябвало да го променим, разяснява Цонев. Имате уста, нямате уши, обърна се той към съпредседателя на Политическа партия Кирил Петков.

В персонално пояснение Кирил Петков уточни, че през 2015 година невалидните бюлетини са 15 % % от всички употребявани бюлетини. Вместо да се сочат разнообразни органи на тялото, което направихте, в случай че на ГЕРБ и Движение за права и свободи главният приоритет е да се гласоподава хартиената бюлетина, макар всички проблеми на българския народ, не знам дали заслужава да стоите в тази зала, разяснява той.

Вчера Комисията по правни въпроси в Народното събрание одобри на първо четене и трите законопроекта за промени в Изборния кодекс. В законопроекта на Българска социалистическа партия се предлага гласоподавателят да може по собствен избор да гласоподава с хартиена бюлетина или с машина. Изборите за 46-о, 47-о и 48-о Народно заседание, както и изборите за президент и вицепрезидент на Република България през 2021 година, бяха създадени съгласно условието в Изборния кодекс във всяка секция с над 300 гласоподаватели гласуването да е единствено с машини. Това законодателно решение докара до невиждано намаляване на изборната интензивност, аргументират предлагането си от Българска социалистическа партия.

От " Възраждане " оферират съставът на Централната изборна комисия (ЦИК) да отразява пропорционалното систематизиране на политическите сили в Народното събрание. Целта на тази законодателна смяна е съставът на комисията да отразява резултатите от последните парламентарни избори и да бъде променян съразмерно по време на петгодишния ѝ мандат, се показва в претекстовете към законопроекта. От партията също по този начин желаят видеонаблюдение в изборното помещение, без да се нарушава тайната на вота, както и при броенето на гласовете и съставянето на протокола с изборните резултати. Предлагат да има и наложително броене на контролните изрезки от машинното гласоподаване и записването на този резултат в изборния протокол.

Законопроектът на " Демократична България " планува да бъде въведено обвързване за безкрайно във времето даване на достъп до изходния код на софтуера на машините за гласоподаване за всички партии и обединения, получили над 4 % на последните парламентарни избори, за повишение на доверието в системата на участниците в изборния развой. С различен текст се планува ЦИК да сътвори профилирано звено за осъществяване на машинното гласоподаване и подготовка за въвеждане на отдалечен електронен избор.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР