Парламентът не прие нито едно от предложенията по какъв начин

...
Парламентът не прие нито едно от предложенията по какъв начин
Коментари Харесай

Парламентът отсвири предложението на премиера АПИ да се разплати с пътищарите

Парламентът не одобри нито едно от предложенията по какъв метод Агенция " Пътна инфраструктура " да се разплати по контракти с пътни компании за поддръжка и ремонт. Депутатите дебатираха и спориха по три оферти - проекторешение по вносител и две редакции от парламентарни комисии - Правна комисия и Комисията по районни въпроси.

Проектът планува АПИ да заплати от бюджета си за 2022 година 50 на 100 от отговорностите към компаниите за поддръжка и ремонт на пътища, както и 100 % от отговорностите за доставка и монтаж на мантинели, пътни знаци, полагане на маркировка. Допълнителните заплащания по отношение на предявени суми към АПИ да се правят след утвърждение от Народното събрание и въз основа на отчет на междуведомствената работна група за определяне на действително изпълнените действия, прегледан от антикорупционната комисия в Народното събрание. Първоначално импортираното предложение предвиждаше това да става с решение на Министерския съвет.

В дебата разногласия имаше, както сред ръководещите и опозицията, по този начин и измежду парламентарните групи в самата коалиция.

От страна на ГЕРБ някогашният министър на районното развиване Петя Аврамова уточни, че парите за пътища, които се отпускат, кардинално не дават отговор на нужните средства - по този начин да вземем за пример от планувани 700 млн.лв., са осъществени 3 милиарда лева

Хамид Хамид от Движение за права и свободи нападна с лирика: " Лена, Кирчо и Асен скриха се зад този член ". От думите му стана ясно, че става въпрос за член. 69 и неналичието на подобен текст в Конституцията.

Халил Летифов от Движение за права и свободи пък сподели, че получил по простъпка SMS. " Сега ще се одобри решението на правната комисия, която не е измежду вносителите, за това се пращат едни есемеси, аз по простъпка получих подобен ", разяснява той.

Константин Бачийски от " Продължаваме промяната " разяснява, че е обществено известно, че има скандални контракти, давайки за образец 1 млн.лв. повече за канализация и прави на автомагистрала " Тракия ". Той посочи, че ръководещата партия към този момент е направила действия и Антикорупционната комисия е поискала договорите с пътните компании с Министерство на регионалното развитие и информацията се чака. Бачийски заяви, че 6 контракта ще се прекратят в края на април, само че е открит юридически вид компаниите да могат да подпишат второ съглашение и да се възложат изчистените работи.
" Възраждане " няма да поддържа решението, сподели Николай Дренчев.

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия изиска виновните да понесат своята отговорност, безапелационен бе, че зад подписите стоят подписи на поръчители. Фирмите би трябвало от на следващия ден да стартират да работя, тъй като пътищата са в безобразно положение, сподели обаче той и заявява, че Българска социалистическа партия ще поддържа заплащането, само че желае надзор.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ разяснява, че първичното предложение на районния министър е било редактирано няколко пъти от премиера Кирил Петков, вицепремиера Асен Василев и началника на политическия кабинет на премиера Лена Бориславова. " Ставаме за смях пред опозицията ", сподели той. В правната комисия бе признато решение, което напълно опонира на конституцията и българското законодателство, уточни Ива Митева от Има Такъв Народ.

Неведнъж от трибуната пояснения даваше министърът на районното развиване Гроздан Караджов. Той посочи, че за противоречивите контракти ще се влезе в съда, а на някои би трябвало да се платят 50%, а на други - 100%. В умозаключение обаче той прикани с молба: " Нещата се сериозни, Народно събрание би трябвало да вземе решение, тъй като от на следващия ден няма по какъв начин да възложим изкърпването на една дупка ", сподели той.

Припомняме, че министър председателят Кирил Петков категорично се срещна с представители на браншовата камара " Пътища " и удостовери и пред тях заплащането на 600 млн. лева след глоба на Народното събрание. От камарата се съгласиха и на непоколебим мониторинг на договорите, в това число и със задна дата, от страна на парламентарна комисия. Вчера пътните строители се отхвърлиха от митинга идната седмица, само че остават в протестна подготвеност.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР