Парламентът намали на първо четене ставката на ДДС за рестораньорски

Парламентът намали на първо четене ставката на ДДС за рестораньорски ...

Парламентът намали ставката на ДДС за ресторанти и книги на 9%.


Парламентът намали на първо четене ставката на ДДС за рестораньорски услуги и книги от 20 на 9%.

Депутатите одобриха само законопроекта на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за промени в Закона за данък добавена стойност /ДДС/ със 107 гласа "за", 1 "против" и 68 въздържали се. Останалите пет законопроекта бяха отхвърлени.

Законопроектът на управляващите предвижда намаленият данък за ресторанти и книги да влезе в сила от 1 юли и да действа до края на 2021 г. В заключителните разпоредби е разписано осигуряването на ваучери за почивка на стойност 210 лв. на хората на първа линия в борбата с Covid-19 - лекари и медицински специалисти, служители от регионалните здравни инспекции, спешните центрове, МВР, Министерство на отбраната, Агенцията за социално подпомагане и Националното тол управление.

Ваучерите за настаняване ще могат да се ползват еднократно за заплащане на почивка с продължителност не по-малко от седем дни в обекти на дружества, в които едноличен собственик на капитала е НОИ, в болници за рехабилитация и балнеолечебни центрове, собственост на държавата, и в почивните бази на министерствата и ведомствата по списък, приет от Министерски съвет.

От НФСБ поискаха ваучерите да могат да се възползват не само в държавните туристически бази, но и във всички хотели. Законопроектът им обаче беше отхвърлен с 19 гласа "за", 2 "против" и 160 въздържали се.

Източник: mediapool.bg