Парламентът на Словакия одобри военен договор със Съединените щати, съобщава

...
Парламентът на Словакия одобри военен договор със Съединените щати, съобщава
Коментари Харесай

Словакия разреши на САЩ да използват две от военните ѝ бази

Парламентът на Словакия утвърди боен контракт със Съединените щати, оповестява " Асошиейтед прес ".

Споразумението за съдействие в региона на защитата беше признато в 150-местния законодателен орган със 79 гласа " за " против 60 гласа " срещу ".

Договорът дава разрешение на американската войска в продължение на 10 години да употребява две словашки военновъздушни бази - Малацки-Кухиня и Слиач. В подмяна, Словакия, която е член на НАТО, ще получи 100 млн. $ от Вашингтон за модернизацията им.

Сделката беше подписана на 3 февруари във Вашингтон от държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън и словашкия министър на защитата Ярослав Над. За да влезе в действие обаче, съглашението би трябвало да бъде подписано от президента на страната Зузана Чапутова, която го поддържа.

Гласуването протече на фона на опасенията, че Русия ще нахлуе в Украйна и поради обстоятелството, че Словакия има обща граница с Украйна.

Според премиера Едуард Хегер договорът доста ще увеличи националната сигурност.

Опозицията обаче е на мнение, че съглашението ще накърни суверенитета на страната, ще направи допустимо непрекъснатото наличие на американски войски на словашка територия и даже ще разреши вероятно разполагане на нуклеарни оръжия в Словакия. Правителствата на Словакия и Съединени американски щати отхвърлиха тези изказвания.

На церемонията по подписването на документа в Държавния департамент на Съединени американски щати предходната седмица Блинкън акцентира, че не се планува основаване на непрекъснати бази или наличие на американски войски в Словакия и съглашението изцяло зачита суверенитета и законите на страната.

Съединени американски щати имат такива съглашения с още 23 членки на НАТО, измежду които Полша и Унгария - други две страни, които са съседи на Украйна на източния фланг на Алианса. За всяка съответно разполагане на американски сили ще е належащо утвърждението на словашкото държавно управление и парламент.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР