Евродепутатът Елена Йончева е в йеменския град Сана и предаде

...
Евродепутатът Елена Йончева е в йеменския град Сана и предаде
Коментари Харесай

Елена Йончева проби в Йемен : Тя е била приета от външния министър и му е връчила писмо за моряците на Галакси

Евродепутатът Елена Йончева е в йеменския град Сана и съобщи на управляващите писмо от името на роднините на българските моряци от кораба " Галакси Лийдър ", с молба да им бъде разрешено да се приберат при фамилиите си. Това заяви самата Йончева на своята страница във Facebook, като разгласява фотоси от срещата. Йончева беше призната от външния министър на страната.

Вчера Йончева написа, че се намира в Йемен в опит да се срещне с българите от товарния транспортен съд - капитана Любомир Чанев и старши помощник-капитана Данаил Веселинов. Двамата, дружно с екипажа на плавателния съд, са при хусите от 19 ноември 2023 година

Тя е първият български и европейски политик, който стъпва на йеменска територия, откогато стартира рецесията в Газа и в Червено море, откакто към този момент 10 месеца двама български моряци и трима румънци са държани в плен на кораба " Галакси лийдър " от хусите.

" В Йемен бях посрещната с извънредно почитание. Проведох среща с министъра на външните работи на Сана Джамал Амер, както и с неговия заместител Абдул Уахед Абу Рас. В диалозите с тях акцентирах, че България е признала Палестинската страна още през 1988 година ", написа в обществената мрежа евродепутатката.

" Свидетелство за положителните връзки сред двата народа е и фактът, че близо 6000 йеменци са приключили висшето си обучение в България. Инженери, лекари, експерти в авиацията и доста други са съдействали за развиването на страната. Тези безспорни обстоятелства бяха оценени от домакините ", добави тя.

" Предадох на министъра на външните работи на Сана писмо от името на роднините на българските моряци с молба да се приберат при фамилиите си ", заяви още Елена Йончева.



Вчера Йончева заяви, че пътуването ѝ до такава степен е в границите на филантропична задача с логистичната поддръжка и на Организация на обединените нации.

Евродепутатката разясни, че фамилиите на капитан Любомир Чанев и на старши помощник-капитана Данаил Веселинов не са ги виждали от 10 месеца и са извънредно разтревожени.

Йончева добави, че нито един европейски политик до момента не е ходил в Йемен.

" До този миг нито един европейски политик не е съумял да се срещне с тях, както и с екипажа, в който са и трима жители на Европейския съюз ", споделя Елена Йончева. Заедно с българите на кораба са арестувани и румънци.

Йемен е в революция, откогато през 2014 година хусите поеха контрола над столицата Сана и над обширна територия в Северен Йемен, до момента в който интернационално приетото държавно управление се откри в Аден, в южната част на страната.

Хусите се включиха в спора в Газа в поддръжка на палестинците и " Хамас " с набези против кораби в Червено море, които съгласно тях са свързани с Израел. През ноември 2023 година те отвлякоха товарния транспортен съд " Галакси Лийдър ", с екипаж от 25 души от няколко страни, измежду които България. Плавателният съд е благосъстоятелност на английска компания, само че е с японски оператор и плава под флага на Бахамските острови.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР