Парламентът на Шри Ланка прие оставката на сваления президент Готабайя

...
Парламентът на Шри Ланка прие оставката на сваления президент Готабайя
Коментари Харесай

Край на династията, танци по улиците: Президентът на Шри Ланка подаде оставка -

Парламентът на Шри Ланка одобри оставката на сваления президент Готабайя Раджапакса, с което постави завършек на ръководството на фамилията, което упражняваше властта близо 20 години.

Оставката – обещана в сряда и подадена късно в четвъртък - бе призната през днешния ден след няколкомесечни всеобщи митинги поради неприятното ръководство и дълбоката икономическа рецесия. Те ескалираха с нахлуването на стачкуващи в дома и резиденцията на президента и премиера и бягството на Раджапакса от страната – първо към Малдивите, след това към Сингапур.

Шри Ланка е обхваната от стопански безпорядък, изправена пред изострен дефицит на храна, гориво и други съществени артикули.

Оставката на Раджапакса проправя пътя на страната да стартира развой на избор на нов президент. Председателят на Народното събрание Япа Абейвардена прикани Народното събрание да се събере в събота, с цел да стартира процедура по желание на нов водач. Изпълняващ длъжността президент в този момент е министър председателят Ранил Викремесингхе. Парламентът разполага с един месец, с цел да избере титуляр, който може да бъде и Викремесингхе.

Изпадналият в усложнение водач дойде в Сингапур по-рано в четвъртък, откакто за първи път отлетя за Малдивите във вторник вечерта. Според известията той е придружаван от брачната половинка си и двама бодигардове.

Министерството на външните работи на Сингапур съобщи, че Раджапакса не е изискал леговище и не е получил такова. " Сингапур по принцип не удовлетворява молби за леговище ", добави то.

Радост по улиците

В столицата Коломбо в четвъртък стачкуващи посрещнаха новината за оставката на президента с танци.

" Ние сме извънредно щастливи, само че и извънредно облекчени, с цел да можем да си отдъхнем и да се върнем към живота си ", сподели Вирага Перера пред Би Би Си.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР