Парламентът на Република Северна Македония прие на днешното си заседание

...
Парламентът на Република Северна Македония прие на днешното си заседание
Коментари Харесай

Македонският парламент прие резолюцията за червените линии в преговорите с България

Парламентът на Република Северна Македония одобри на днешното си съвещание препоръчаната от ВМРО-ДПМНЕ за резолюция за македонските червени линии по отношение на България. В поддръжка на текста са дали своят вот 95 депутати, а един се е въздържал, оповестява БГНЕС.

Македонският език е македонски, обособен и друг от другите. Македонският народ има просвета и история, с която може да се гордее и няма да позволим никой да я оспорва”, написа заместник-председателя на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски.

В резолюцията се упорства „ договарянията да се водят на равноправна и кардинална основа при наложително съблюдаване на интернационалното право, без никакви условия от едната или другата страна и при ценене достолепието на македонския народ”.

Подчертават се „ автохтонността на македонския народ и неговия исторически, езиков и религиозна приемственост”, съществуването на македонски език с неговите диалекти и териториална и времева последователност, както и македонската еднаквост, която „ води своята легитимност от многовековните обичаи, предания, традиции, групова памет, нрав, език, артикулирана осъзнатост за етнокултурна уникалност, групова последователност, почитание към обичайните религиозни институции и разказа за принадлежност на избрана географска и историческа територия”.

„ С България ще стартираме да водим договаряния за откритите въпроси незабавно откакто в София бъде образувано новото държавно управление “, съобщи македонският министър председател Зоран Заев.

Премиерът на западната ни съседка съобщи, че страната ни е добре пристигнала да се причисли към самодейността „ Отворени Балкани”, позната по-рано под името „ мини-Шенген”, в който членуват Северна Македония, Албания и Сърбия.

„ Отворени Балкани “ цели налагането на ново съдействие в района, показвайки, че страните от тази част на Европа са способни да вземат решения сами за себе си.

Днес македонският министър председател и сътрудниците му от Албания и Сърбия – Еди Рама и Александър Вучич подписаха Споразумение за съдействие за отбрана и избавяне от бедствия в Западните Балкани и Меморандум за съгласие за улеснение на вноса, износа и придвижването на артикули в Западните Балкани.

Рама и Вучич приканиха хората в района да оставят след себе си мъчителното минало и дадоха обещание стопански разцвет.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР