Парламентът на Нидерландия прие резолюция, в която се казва, че

...
Парламентът на Нидерландия прие резолюция, в която се казва, че
Коментари Харесай

Нидерландия се обяви против членството на България и Румъния в Шенген

Парламентът на Нидерландия одобри резолюция, в която се споделя, че страната не би трябвало да гласоподава в поддръжка на присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство, заяви за румънския „ Аджерпрес “ холандската евродепутатка София ин`т Велд, координатор в Комисията по цивилен свободи (LIBE) на Европейския парламент.

Във вторник Европейският парламент одобри с огромно болшинство предложение за резолюция, с която приканва държавите-членки да разрешат на Румъния и България да се причислят към Шенгенското пространство за свободно пътешестване без закъснение. 
" За мое голямо страдание, холандският парламент одобри резолюция, в която се показва, че Нидерландия не би трябвало да гласоподава за присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство. Дълбоко скърбя за това. Моята партия гласоподава срещу тази резолюция, ние желаеме Румъния и България неотложно да се причислят към Шенгенското пространство, вие сте изпълнили нужните критерии. Трябва да разберете, че не всички в Нидерландия са срещу. Моята партия желае България и Румъния да се причислят към Шенген неотложно, само че множеството партии в държавното управление не желаят това ", съобщи София ин`т Велд.
Холандските депутати желаят от държавното управление да не гласоподава за присъединението на Румъния и България към Шенген, като желаят да се проучва действието на върховенството на закона, намаляването на равнището на корупция и проведената престъпност в двете страни, заяви от своя страна „ Romania Journal “. В документа, признат от холандския парламент, се показва, че проблемите, свързани с корупцията и проведената престъпност в дадена страна от Шенгенското пространство, " могат да провокират съществени проблеми за действието на граничния надзор на съответната страна и затова да съставляват риск за сигурността на Нидерландия и на цялото Шенгенско пространство ".

В Нидерландия след парламентарните избори на 15-17 март 2021 година беше подписано съдружно съглашение за интервала 2021-2025 година сред Либерално-консервативната партия (VVD, член на групата " Обнови Европа " ), Партията на демократите 66 (D66, член на групата " Обнови Европа " ), Християндемократическия апел (CDA, член на групата на ЕНП) и Християнския съюз (член на групата на ЕНП). На 10 януари т.г. беше формирано актуалното съдружно държавно управление, ръководено от министър-председателя Марк Рюте (VVD).

Коментирайки признатата резолюция, министър-председателят на Румъния Николае Чука съобщи, че приемането на резолюцията не е тревожно за него, защото Румъния е направила всичко належащо, с цел да извърши техническите условия за присъединение, по-конкретно по отношение на спазването на изискванията, свързани с върховенството на закона, корупцията и проведената престъпност. Той добави, че нидерландските чиновници могат да дойдат на посещаване за определяне на обстоятелствата, в случай че считат, че има проблеми.

Понастоящем измежду държавите-членки на Европейски Съюз единствено България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния не са част от Шенгенското пространство, което включва и страни, които не са членки на блока на Европейски Съюз (Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн). /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР