Парламентът на Македония обсъди проектозакон, който ще гарантира официалната употреба

...
Парламентът на Македония обсъди проектозакон, който ще гарантира официалната употреба
Коментари Харесай

Парламентът на Македония обсъди проектозакон, гарантиращ албанския език

Парламентът на Македония разиска проектозакон, който ще подсигурява формалната приложимост на албански език в страната.
Предложението е подложено на критика от опозиционния ВМРО-ДПМНЕ, който показва, че по този начин ще се заплаши националното единение.
Етническите албанци са към една четвърт от двумилионното население на Македония, а албанският е формален език единствено в регионите, където малцинството е най-малко 20 на 100 от популацията.
През 2001 етнически албански бунтовници провокираха протести против македонските управляващи, в които починаха над 100 души и приключиха със съглашение, осигуряващо по-големи права на малцинството.
Но доста албанци към момента се считат за жертва на дискриминация, изключително във връзка с икономическите вложения.
Новият закон ще разшири използването на албански език на национално ниво, в това число в правосъдната, парламентарната и административната сфера, съобщи БГНЕС.
Дясната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ отхвърли законопроекта и сподели, че той рискува да унищожи нежната някогашна югославска република.
През юни, след дълга политическа рецесия, социалдемократите в Македония взеха властта, след 10 години в съпротива, с помощта на коалиция с албански партии, основана откакто се съгласиха да подобрят правата на албанците.
Новината за проектите на обединението провокира митинги на националисти в столицата Скопие.
Социалдемократическият съюз на Македония и съдружниците му упрекнаха ВМРО-ДПМНЕ, че разпалва етническо разделяне в опит да се върне във властта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР