Парламентът на Косово най-сетне успя да ратифицира късно снощи споразумението

...
Парламентът на Косово най-сетне успя да ратифицира късно снощи споразумението
Коментари Харесай

Косовският парламент най-после ратифицира споразумението за границата с Черна гора

Парламентът на Косово най-накрая съумя да ратифицира късно нощес съглашението за демаркация на границата с Черна гора макар гневната опозиция на опозиционното националистическо придвижване Самоопределение, чиито депутати на 4 пъти в границите на вчерашния ден пускаха сълзотворен газ в залата в опит да провалят гласуването, съобщи Франс прес.

Това бе четвъртият опит за гласоподаване по съглашението с Черна гора, което е подписано още през 2015 година и към този момент е утвърдено от Черна гора. Досега косовският парламент не съумя да събере нужното болшинство от две трети, или 80 от общо 120 гласа.

Ратифицирането му е основно изискване на Европейския съюз за въвеждане на безвизов режим за косовски жители.

"Топката в този момент е в двора на Европейската комисия ", писа в Туитър президентът Хашим Тачи, изразявайки вяра за завършек на "десетилетната изолираност " на страната. А министър председателят Рамуш Харадинай увери депутатите, че "това гласоподаване е един от най-важните въпроси за страната " и че ратификацията са съглашението не заплашва територията на Косово.

При последния опит гласуването въпреки всичко се състоя и за ратификацията гласоподаваха тъкмо нужният брой депутати - 80, срещу бяха 11, а въздържали се нямаше, съобщи ТАСС.

Това стана след обръщението на еврокомисаря по разширението Йоханес Хан и настоятелните апели на посланиците на Съединени американски щати и Германия, както и на представителката на Европейски Съюз в Косово Наталия Апостолова.

В хода на дебатите Самоопределение, което разполага с 32-ма депутати, се разцепи и част от тях очевидно са се огънали пред натиска и са подкрепили ратификацията.

Предварителните проекти бяха тя да се състои на 28 февруари, когато в Косово бе високопоставена делегация на Европейски Съюз, включваща шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и еврокомисарите Федерика Могерини и Йоханес Хан. Тогава обаче доста косовските депутати провалиха вота, като просто не се явиха в залата и гласуването бе отсрочено заради неналичието на кворум.

Вчера сутринта ръководителят на косовския парламент Кадри Весели се срещна с посланиците на пет западни страни и Апостолова и ги увери, че "драмата " със съглашението за демаркацията ще завърши. По време на дебата водачът на Самоопределение Албин Курти предложи да се съобщи на Черна гора, че "Косово не приема съглашението " и изиска организирането на интернационална конференция за нова демаркация на границата, съобщи Агенция Франс Прес.

Движението бе изрично срещу съглашението за границата с аргумента, че то лишава Косово от 8000 хектара гори и планински пасища. Неговите депутати няколко пъти в предишното прибягваха до сълзотворен газ, с цел да попречат на гласувания по значими въпроси.

Полицията заяви по-късно, че седем депутати от Самоопределение са били задържани след обиски и по отношение на газовите офанзиви в парламентарната зала.

"Насилието като политически инструмент няма място в Косово ", писа в Туитър американският дипломат в Косово Грег Делауи.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР