Парламентът на Каталуния се събра за учредителното си заседание след

...
Парламентът на Каталуния се събра за учредителното си заседание след
Коментари Харесай

Новоизбраният парламент на Каталуния се събра за първото си заседание

Парламентът на Каталуния се събра за учредителното си съвещание след изключителните избори на 21 декември в испанската самостоятелна област.

Заседанието бе свикано от премиера на централното държавно управление Мариано Рахой, а не както нормално от ръководителя на районното държавно управление. Причината за това бе член 155 от конституцията на кралството, задействан поради оповестената през есента самостоятелност от сепаратистките водачи на Каталуния. Задействането на тази конституционна норма разреши ограничението на самоуправлението на района, премахване на неговите ръководители и насрочване на нови избори.

--> Във вота на 21 декември победи юнионистката партия „ Гражданите “, само че сепаратистките партии резервираха безспорното си болшинство в 135-местното законодателно заседание, припомниха информационните организации.

Те към момента не са оповестили номинацията си за поста на районен водач, до момента в който някогашният министър председател на региона Карлес Пучдемон остава в заточение в Белгия.

Снощи хиляди поддръжници на независимостта на Каталуния се събраха за нови митинги за освобождение на към момента задържаните каталунски водачи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР