Парламентът на Испания одобри спорен законопроект за амнистия, насочен към

...
Парламентът на Испания одобри спорен законопроект за амнистия, насочен към
Коментари Харесай

Опозицията към управляващите в Испания: Държавата ни се провали заради амнистията на каталунците

Парламентът на Испания утвърди противоречив законопроект за прошка, ориентиран към опрощаване на закононарушения – както потвърдени, по този начин и хипотетични – осъществени от каталунски сепаратисти по време на безреден опит за осъществяване на референдум за самостоятелност преди 6 години.

Текстът беше признат със 178 против 172 гласа в 350-местната долна камара – Конгреса на депутатите.

Премиерът Педро Санчес предизвиква амнистията като метод да се преодолее опита за разединение от страна на тогавашните водачи на Каталуния, една от най-богатите самостоятелни провинции.

Но документът срещна сериозна опозиция от милиони испанци, които считат, че хората, предизвикали една от най-големите политически рецесии в Испания, би трябвало да бъдат изправени пред правораздаването.

От Народната партия дадоха обещание да се опълчват на всички опити за приемане на закона.
Няма да приемем да дискредитират страната ни, Испания е образцова народна власт. Това, което споделя амнистията е, че ние сме провалена страна, която би трябвало да се извини на тези, които непринудено и умишлено я нападнаха.
Алберто Нунес Фейхо – водач на Народната партия

„ Ние няма да допуснем това. Слабостта на Санчес принуди социалистите да се предадат на тези избори. Но Народната партия няма да разреши това “, добави Алберто Нунес Фейхо – водач на Народната партия.

Правителството към този момент помилва 9 наказани на затвор каталунски водачи – ход, оказал помощ за излекуването на рани на относително скромна политическа цена.

Но амнистията раздели обществото. А Санчес я утвърди, с цел да си подсигурява поддръжката на две сепаратистки партии от Каталуния за оставането си на власт.

Каталуния опита да се отдели от Испания на незачитан от централното държавно управление референдум през 2017 г, само че това не се случи, а Карлес Пучдемон, тогавашният районен министър председател, избяга в Белгия, с цел да се избави от наказателно гонене.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР