Парламентът на Гърция избра бившата ръководителка на Държавния съвет и

...
Парламентът на Гърция избра бившата ръководителка на Държавния съвет и
Коментари Харесай

Гърция за първи път има жена президент

Парламентът на Гърция избра някогашната ръководителка на Държавния съвет и някогашен ръководител на Върховния касационен съд Екатерини Сакеларопулу за идващ президент на южната ни съседка, оповестяват гръцките медии.
63-годишната Сакеларопулу завоюва поддръжката на 261 депутати в 300-местния парламент. Тя беше подкрепена от депутатите от ръководещата партия " Нова народна власт ", опозиционната лява партия СИРИЗА и лявоцентристкото Движение за смяна (Кинал).

Депутатите Андонис Самарас от " Нова народна власт ", Трифонас Алексиадис, Никос Сирмалениос, Костас Зурарис и Александрос Мейкопулос от СИРИЗА и Константину Адаму от Мера25 не участваха по време на гласуването.

В обособени писма до ръководителя на Народното събрание Костас Тасулас, Самарас, Алексиадис и Сирмалениос обявиха, че биха дали своят вот за Сакеларопулу, в случай че бяха участвали в залата.

Мандатът на Сакеларопулу е 5-годишен, като стартира от 13 март, когато завършва мандатът на сегашния президент Прокопис Павлопулос. Тя ще бъде първата жена, държавен глава на Гърция.

Председателят на Народното събрание Тасулас ще посети Държавния съвет в 13:30 часа, с цел да разгласи публично резултата от гласуването на идващия президент на страната.

Въпреки че президентският пост е параден, изборът на Екатерини Сакеларопулу от страна на гръцкия министър председател Константинос Мицотакис дава явен сигнал, че в Гърция нещата се трансформират във връзка с равенството сред половете, разясняват гръцките медии. Изборът за най-високата служба в страната " уважава както правораздаването, по този начин и актуалната гръцка жена ", съобщи Сакеларопулу при приемането на номинацията.

" Приемам предлагането и в случай че бъда определена, ще посветя всичките си старания да извършвам това високо обвързване, както е несъмнено в конституцията ", увери дългогодишната съдийка.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР