Парламентът на Албания одобри няколко поправки в закона за държавната

...
Парламентът на Албания одобри няколко поправки в закона за държавната
Коментари Харесай

Албания отваря всички досиета от 1944 до 1991 г.

Парламентът на Албания утвърди няколко ремонти в закона за държавната загадка и класифицираната информация, които разрешават отварянето на всички досиета от 1944 до 1991 година, съобщи Евронюз Албания.

Законопроектът пристигна по искане на управляващите, откакто се появи досие, в което се твърди, че човек с букви И. М. е хипотетичен помощник на Държавна сигурност, като за обвинен се счита някогашният президент на Албания Илир Мета, който е сегашен ръководител на опозиционната Партия на свободата, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според тези ремонти претендентите за високи управителни длъжности още веднъж би трябвало да минат през инспекция, макар че преди този момент може да са получили уверение за чисто агентурно минало от двете комисии „ Мезини “ и „ Бежани “ (комисиите са основани в годините след 1990 година и издават служебни бележки за „ чисто минало “ – бел. ред.).

Част от законовите промени е изменението, импортирано от ръководителя на парламентарната група на Демократическата партия на Албания Енкелейд Алибеай, което дава опция на всяко лице да се запознае с документите на някогашната Държавна сигурност и да изиска копие от тях в сходство със закона за правото на информация. Това, съгласно Алибеай, значи цялостно отваряне на всички досиета.

„ 31 години след рухването на комунистическия режим албанските жители имат право да научат цялостната истина за най-безмилостната и нечовечна тирания освен в историята на Албания, само че и в Европа и отвън нея. Истината за това какво е бил и представлявал комунистическият режим не може да бъде изцяло разкрита, в случай че не бъде извадена на ярко тази тъмна част от историята на някогашната Държавна сигурност. Оповестяването на тези документи ще послужи и като историческа памет на албанския народ, тъй че сходни структури да не се повтарят в бъдеще. Албанците не са злопаметни и отмъстителни, хората, които са били репресирани, не търсят възмездие, всичко, което търсят, е правото да знаят истината “, сподели Алибеай в края на септември, когато бяха импортирани предложенията за измененията в законопроекта за класифицираната информация, написа АТА.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР