Парламентът гласува окончателно промените в Закона за водите, с които

...
Парламентът гласува окончателно промените в Закона за водите, с които
Коментари Харесай

Парламентът въведе нови мерки за безопасност на язовирите

Парламентът гласоподава дефинитивно измененията в Закона за водите, с които се вкарват спомагателни ограничения за сигурността на язовирите в страната, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Измененията плануват основаване на специфична подредба на язовирите на „ огромни “ и „ дребни “, според критериите на Международната комисия по огромните язовири, с което се цели регламентиране на разнообразни условия за поддържането им в изправно техническо положение и обезпечаване на безвредната им употреба.

Въвежда се още подредба на язовирите и по степени на евентуална заплаха. Тристепенна канара ще ги прави оценка според от риска от човешки жертви, стопански и екологични вреди. Трите степени са: първа – висока степен на евентуална опасност; втора – значителна; трета – ниска. В претекстовете на законопроекта е записано, че тази подредба цели установяване на друга честота на инспекциите от страна на контролните органи.

Новите правила дават и правото на притежателите да декларират пред ръководителя на ДАМТН желанието си да пристъпят към очистване или извеждане от употреба на язовирните стени и оборудванията към тях. Предвижда се още основаване на държавно дружество, което да реализира сложно ръководство на язовири, а общините с непълен финансов запас да поддържат язовирните стени и оборудванията към тях, да трансферират на него собствеността.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР