Парламентът единодушно реши на първо четене минималният размер на пенсията

...
Парламентът единодушно реши на първо четене минималният размер на пенсията
Коментари Харесай

Депутатите единодушно вдигнаха минималната пенсия

Парламентът единомислещо реши на първо четене минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст на 180 лева от 1 юли и на 200 лева от 1 октомври 2017 година Внесеният от държавното управление законопроект беше подсилен от 187 депутати.

Увеличението на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст от 161,38 лева на 180,00 лева съставлява нарастване с 11,5%, а нарастването от 180,00 лева на 200,00 лева от 1 октомври 2017 година съставлява нарастване с 11,1%.

В резултат от препоръчаната смяна със същите проценти ще се покачат минималните размери и на останалите пенсии за трудова активност, които се дефинират в % от пенсията за застрахователен стаж и възраст: пенсиите за неработоспособност заради общо заболяване, пенсиите за неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест и наследствените пенсии.

На това равнище ще бъдат приравнени и всички пенсии, които след преизчисляването от 1 юли остават под 180 лева

В резултат на нарастването броят на пенсиите в най-малък размер ще се усили от 547 300 на към 668 000, или към 31,5% от пенсионерите за трудова активност ще бъдат с минимални пенсии.

Необходимите спомагателни средства за нарастването на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст от 180 лева на 200 лева са в размер 14,7 млн. лева месечно. За 2018 година нужните средства са към 280 млн. лева

Дебатите

„ От името на Българска социалистическа партия декларирам, че с това предложение не се вземат решение проблемите на пенсиите, както и, че тази крачка визира малко хора, а би трябвало да се вдигнат всички останали пенсии. Въпреки това ще гласуваме „ за”, тъй като възрастните хора имат право на по-достоен живот и всяко нарастване на приходите им е нещо положително, въпреки и за единствено част от тях”, съобщи Георги Гьоков от Българска социалистическа партия.

„ За какво нарушаване на правилото на равнопоставеност и взаимност говорите? Към взаимност към 800 000 български пенсионери ли сте срещу “, запита Светлана Ангелкова от ГЕРБ, а Николай Александров от „ Обединени патриоти” предложи на левицата да откри пари за общо нарастване.

Хасан Адемов от Движение за права и свободи означи, че предлаганото нарастване е за сметка на дългово финансиране, тъй като всеки един бюджетен недостиг се финансира с дълг. „ Това, което вършим през всички години на прехода е, че през пенсионната система решаваме проблемите на обществената политика, което не е най- положителният метод “, уточни някогашният обществен министър.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР