Парламентарното заседание, на което официално ще встъпи в длъжност новоизбраният

...
Парламентарното заседание, на което официално ще встъпи в длъжност новоизбраният
Коментари Харесай

Пендаровски встъпва в длъжност като президент на Северна Македония на 12 май

Парламентарното съвещание, на което публично ще встъпи в служба новоизбраният президент на Република Северна Македония Стево Пендаровски, ще се състои на 12 май, неделя.
Северна Македония избра нов президент – Стево Пендаровски При обработени 98% от гласовете на балотажа той получава 52%
Пендаровски ще произнесе тържествена тирада пред народните представители и публично ще стартира мандатът му като пети президент на страната. На тази дата изтича и мандатът на досегашния държавен глава Георге Иванов.

Пендаровски, който беше подсилен от ръководещия СДМС и съдружните му сътрудници, завоюва втория кръг на президентските избори през вчерашния ден против кандидатката на опозицията Гордана Силяновска-Давкова.

Снимка: EPA

За Пендаровски гласоподаваха 436 212 души или 51,66 % от гласовете, а Силяновска-Давкова, която бе подкрепена от ВМРО-ДПМНЕ и съдружните му сътрудници, получи 377 713 гласа или 44,73 %.

Избирателната интензивност беше 46,70 %.
Първи резултати в Северна Македония: Кандидатът на ръководещите води на първия тур Стево Пендаровски получава 42,39%, а претендентът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова – 40,75%
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг честити на новия президент успеха на изборите. " С неспокойствие очаквам да работя с вас за приемането на Северна Македония като 30-та членка на НАТО ", написа Столтенберг в Туитър.

Снимка: EPA

Вестник " Ню Йорк таймс " написа, че на втория кръг на изборите е победил претендентът, подкрепян от държавното управление, който възнамерява да вкара страната в НАТО под новото й име.

Британският вестник " Гардиън " в материал, озаглавен " Нашият билет за Европа ", също отбелязва, че Северна Македония е избрала прозападен президент, който е фокусиран върху промяната на името и участието на страната в Европейски Съюз и НАТО.

Снимка: EPA

Агенция Ройтерс също уточни, че изборите са извоювани от прозападния претендент Пендаровски, като разяснява, че неговата победа е " вятър в платната " на ръководещата коалиция, която чака да получи през юни датата за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз и присъединение към НАТО идната година.

Новината за успеха на Пендаровски бе обявена и от Би Би Си, Дойче веле, хърватската организация Хина, немската ДПА.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР