Парламентарните комисии по отбрана и по външна политика одобриха два

...
Парламентарните комисии по отбрана и по външна политика одобриха два
Коментари Харесай

Ясно мнозинство за изпращането на оръжия в помощ на Украйна

Парламентарните комисии по защита и по външна политика утвърдиха два плана на решения за оказване на военна и техническа помощ на Украйна, като се обрисува ясно болшинство за смяна на досегашната българска позиция и присъединение на страната към сътрудниците ни в НАТО и Европейски Съюз.

Двете оферти бяха импортирани от " Демократична България " и ГЕРБ, като следва да бъдат обединени.

Депутатите от " Продължаваме промяната ", ГЕРБ, " Демократична България и Движение за права и свободи се чака да поддържат проекторешението и в пленарна зала. Президентът Румен Радев, Българска социалистическа партия и " Възраждане " към този момент наподобяват изолирани в съпротивата си против сходно решение на Народното събрание.

Коалицията против военна помощ 

В началото на взаимното съвещание на двете парламентарни комисии Ангел Георгиев от " Възраждане " и Кристиан Вигенин от " Българска социалистическа партия за България " желаеха тази точка от дневния ред да бъде отстранена, само че предложенията им не бяха признати.

От " Възраждане " желаеха подробен разбор от Министерството на защитата, а Вигенин настоя да бъдат изслушани и шефовете на службите.

За нас, за Българска социалистическа партия, изпращането на оръжие на Украйна, изрично ни трансформира, въпреки и индиректно, в част от спора, каза Вигенин.

Служебният боен министър Димитър Стоянов коментира от своя страна, че решението за оказване на военна и техническа поддръжка за Украйна следва да бъде взето след подробен разбор.

Според него по този метод Народното събрание ще вземе осведомено решение.

Изпращане на руското въоръжение и рационализация на армията 

Атанас Славов от " Демократична България "  коментира от своя страна, че тематиките за военната помощ и модернизацията на армията са свързани.

Поддръжката на остарялото руско въоръжение стана на процедура невероятно след съветската военна експанзия против Украйна и на дневен ред е замяната му.

Славов прикани да не се спекулира с това какво е настроението в обществото и дали болшинството от българите желае или не да бъде предоставена военна помощ за Украйна.

Даниел Митов от ГЕРБ за следващ път уточни, че решението е закъсняло, и би трябвало бързо да се прегледа.

Списъкът от страните, които оказват помощ на Украйна, е лист с цивилизовани страни. Искам България да е част от този лист, уточни Митов.

В Европейски Съюз и НАТО единствено България и Унгария не подкрепят с директни доставки защитата на Украйна.

Движение за права и свободи ще поддържа и двата плана за решение, заяви Джейхан Ибрямов.

Ясно мнозинство 

Засега военната помощ се поддържа от ГЕРБ, " Продължаваме промяната ", Движение за права и свободи и " Демократична България ".

И двете импортирани оферти плануват съвещания със съдружниците в НАТО за обезпечаването на заместващи качества.

Украйна желае от нас предпочитано старите руски изтребители МиГ 29 и зенитно-ракетни комплекси C-300, каквито към този момент прати Словакия, която е в аналогична на България обстановка.

Президентът Румен Радев и служебният боен министър Димитър Стоянов към този момент се оповестиха против сходно решение, защото съгласно тях българската войска не може да си разреши да загуби това съоръжение и няма да получи от сътрудниците в НАТО заместващо въоръжение като " подарък ".

С какво друго въоръжение можем да помогнем

България има благоприятни условия да окаже доста значима помощ и да реагира най-много със стрелкови муниции за " Калашников " и други, средства за непосредствен пердах, муниции за танкове и оръдия, РПГ, вероятно противозенитни реактивни комплекси.

Украинската войска познава тези системи, а и те са релативно лесни за приложимост.

Мунициите и оборудването може да се вземат от армията, след което да се попълнят неналичията с българско произвеждане.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР