Парламентарната здравна комисия ще изслуша днес и. д. управителя на

...
Парламентарната здравна комисия ще изслуша днес и. д. управителя на
Коментари Харесай

Здравната комисия изслушва и. д. управителя на НЗОК за кислородолечението

Парламентарната здравна комисия ще изслуша през днешния ден и. д. шефа на НЗОК доктор Йорданка Пенкова и ръководителя на УС на Българското сдружение по белодробни заболявания във връзка със мнението на сдружението по отношение на опциите за обезпечаване на кислородолечение в домашни условия на пациенти с хронична дихателна непълнота.

През ноември предходната година с две следващи писма шефът на Здравната каса проф. доктор Петър Салчев се е обърнал към Експертния ръб по Белодробни заболявания за правене на медицински критерии и установяване на типовете болести за осъществяване на кислородотерапия. Застъпената от него теза е, че лечението би трябвало да бъде включена в план на спецификация за помощни средства за хора с увреждания. От Експертния ръб обаче са безапелационни, че кислородолечението е способ за немедикаментозно лекуване и в този смисъл не би трябвало да се преглежда като тип „ помощно средство “ за хора с увреждания.

„ Пациентите с хронична дихателна непълнота не могат да бъдат причислени към дефиницията за хора с увреждания, по смисъла на определението на Закона за хора с увреждания (...лица с трайна физическа, психическа, интелектуална и сетивна непълнота, която при взаимоотношение с обкръжаващата ги среда би могла да попречва тяхното пълноценно и дейно присъединяване в обществото равноправно с останалите “...), написа в мнението на Борда.

Експертите декларират, че пациентите с дихателна непълнота би трябвало да получат опция да дишат обикновено и да имат оптимално качество на живот. „ Мерките в тази посока и усъвършенстване на грижата и обслужването на пациентите в домашни условия ще понижат значимо разноските за болнична помощ и ще дадат на показаните за лекуване пациенти равни права с сходни пациенти от останалите европейски страни “, безапелационни са те.

В мнението си от 24 януари от Българското сдружение по белодробни заболявания декларират, че предходното мнение на Борда е интерпретирано по погрешен и злоумишлен метод. „ Ние не сме срещу това нуждаещите се пациенти с хронична дихателна непълнота да получат финансиране от НЗОК за домашно кислородолечение, както злонамерено бе интерпретирано нашето мнение. Ние настояваме у нас да се ползва възприетата в Европа и света процедура на лекуване, а не да сътворяваме още веднъж „ български модел “ с неразбираеми резултати и липса на надзор, който би могъл да докара до загуба на човешки животи “, споделят от БДББ.

От сдружението допълват, че нуждата НЗОК да заплаща домашното кислородолечение е заявена от тях от десетилетия. „ Поколения лекари и национални консултанти по Белодробни заболявания се борят за това право на пациентите. Някои доближиха пенсионна възраст, а поставеният проблем стои неуреден (…) Наша задача е да дадем методологията, което сме създали, а НЗОК да почерпи опит от други страни, какъвто опит е налице, да дефинира финансовата рамка и да вкара модела за домашно кислородолечение в доболничната помощ. Такъв модел в България досега липсва “, споделят от БДББ.

На днешното си съвещание Комисията ще прегледа на второ четене и законопроекта за допълнение на Закона за здравното обезпечаване, импортиран от „ Продължаваме промяната “ и ГЕРБ, на 20 януари.

Припомняме, че със законопроекта се оферират редица промени като финансиране на предпочитани лечебни заведения, финансиране на аптечна активност, както и залагане в Националния рамков контракт на условия по отношение на заплатите на медиците, които следва да бъдат „ не по-малко удобни от плануваните в груповите трудови контракти “ в бранша, а също по този начин и методика, с която да се финансира обезпечаването на личен състав в лечебни заведения, намиращи се на отдалечени и труднодостъпни места.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР