Парламентарната комисията по отбрана подкрепи предложението България да изпрати на

...
Парламентарната комисията по отбрана подкрепи предложението България да изпрати на
Коментари Харесай

Комисията по отбрана одобри изпращането на дефектни ракети на Украйна

Парламентарната комисията по защита поддържа предлагането България да изпрати на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети от вида 5В55Р. Заедно с тях да изпратим и муниции за автоматизирано стрелково оръжие с диаметър 5.56х45 мм, които са с отпаднала нужда за потребностите на Министерство на вътрешните работи. „ За “ гласоподаваха 11 депутати, а „ срещу “ четирима.

Предложението България да даде дефектни ракети С-300 на Украйна идва от ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Идеята за спомагателна военна помощ за Киев провокира бурни реакции в Народното събрание, беше свикано и изключително съвещание на комисията по защита.

Въпросните ракети не могат да бъдат ремонтирани без това да заплашва живота и здравето на персоналния състав обясниха от ГЕРБ и от ПП-ДБ. Не е ясно какво е количеството на боеприпасите, които би трябвало да стигнат до Киев.

Остра рецензия обаче пристигна от страна на Българска социалистическа партия, които дефинираха следващата военна помощ за национално изменничество и желаеха оставката на министъра на защитата Тодор Тагарев.

След като депутатите от комисията по защита гласоподават предлагането, което се чака да влезе в пленарната зала още тази седмица.

Председателят на комисията по защита Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС изясни, че става въпрос за две неща - едното е даряване на дефектирали ракети, които са за комплексите С-300. „ Това са ракети, които няма да могат да бъдат употребявани от българската войска, само че могат да бъдат употребявани от украинците, тъй като при тях рискът да ги употребяват е по-поносим в сравнение с за българската войска ”, сподели Гаджев. 

Според Ивайло Мирчев от ПП-ДБ не става въобще дума за нещо, което да излиза от складовете на българската войска, което може да е потребно на нашата войска. „ И не си даряваме комплексите С-300 ”, сподели той.

„ Предоставяме някои неща в допълнение на Украйна, не е нещо доста по-различно от преди - муниции, предоставяме също неизправни ракети, няма нещо супер забавно в това нещо ”, съобщи Делян Пеевски от Движение за права и свободи.

Според Атанас Зафиров от Българска социалистическа партия ръководещите имат желание да дарят последната останала надеждна отбрана на небето над София и нуклеарната ни централа, а точно – зенитно-ракетните ни комплекси С 300 за Украйна. „ Наясно ли е министър председателят какво се случва, наясно ли е Министерски съвет. Кой носи политическата отговорност и по кое време най-сетне министър Тагарев ще си подаде оставката за нещата, които прави ”, запита депутатът от Българска социалистическа партия.

На полигона Ново село началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов изясни, че въоръжението и техниката ни са от времето на Съюз на съветските социалистически републики и е по тази причина е обикновено някои от тях да не могат да се поддържат. „ Това е държавна благосъстоятелност, аз съм ги докладвал. Има информация. Ако страната реши да ги употребява, за нас е по-добре да не ги съхраняваме, държим ги в разнообразни хранилища. Имаме планове за модернизиране на нашата система за противовъздушна защита. Това, което имаме в Българската войска, с дребни изключения, е в редовност и можем да осъществим конституционните си отговорности ”, сподели адмирал Ефтимов.

Относно построяването на военна база на НАТО до Кабиле той сподели, че там има механизиран батальон. „ Няма натовска база, ние употребяваме общите фондове на НАТО. Ние се възползваме от груповата система за сигурност. Казарми в България не са строени от 30 година Крайно време е българският боец да живее в модерни стандарти ”, сподели адмирал Емил Ефтимов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР