Парламентарната Комисията по конституционни и правни въпроси прие на второ

...
Парламентарната Комисията по конституционни и правни въпроси прие на второ
Коментари Харесай

Правната комисия подкрепи закриването на спецправосъдието

Парламентарната Комисията по конституционни и правни въпроси одобри на второ четене измененията в Закона за правосъдната власт, с които се закриват профилираният съд и профилираната прокуратура. Днес комисията разисква текстовете за закриване на органите на профилираното правораздаване и отпадането на кариерните бонуси на членовете на Висшия правосъден съвет над седем часа
Заседанието стартира със вербален конфликт сред основния прокурор Иван Гешев и водачът на " Да, България " Христо Иванов.

Главният обвинител още веднъж отбрани позицията си, че плануваното закриване на профилираното правораздаване е уронване на престижа на правовата страна, а Христо Иванов съобщи, че това е стъпка към правораздаване, което да бъде деполитизирано.

Обвинител номер едно се обърна към Иванов с думите: " Това е ваше право, господин Христо Иванов. Вие можете да вземете, както казахте, в едно изявление и да приемете закон, че земята е плоска макар емпиричните данни от 330-ата година преди Христа. Аз не правя възражение на това, да, имате болшинство, направете го, единствено че отговорността носят по този начин наречените народни представители, а не правосъдната власт. И прокуратурата няма да служи за фон на това и на тези последици ".

Лидерът на " Да, България " отговори: " Тези структури от самото си основаване се родиха с доста съществени терзания, че ще бъдат употребявани за политически цели. В своята активност, за жалост, в доста огромна степен с помощта на вашите персонални дейности, те потвърдиха тези упования. Вие можете в действителност да освободите правосъдната власт от себе си, което мисля, че ще бъде облекчение за всички ".

ГЕРБ и Движение за права и свободи се оповестиха против преустановяване активността на профилираните съд и прокуратура. Анна Александрова от ГЕРБ разяснява: " Това е закриване - целеустремено, на спецпрокуратурата и съда, тъй като проведената престъпност има изгода от тази работа, само че доста скоро ще се изправи и министър, и заместник-министър, и всичките тези съдии и колеги-депутати против обществото, с цел да кажат за какво одобриха този законопроект, по чия самодейност, под кой напън ".

От ГЕРБ желаеха отсрочване на съвещанието до изговаряне на работна група с присъединяване на специалисти. Предложението беше отхвърлено.

Същевременно през днешния ден във Висшият правосъден съвет (ВСС) дебатираха по настояването на правосъдният министър Надежда Йорданова за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев. Решението дали Гешев да остане на поста обвинител номер едно беше планувано за 4 май.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР