Парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борбата със

...
Парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борбата със
Коментари Харесай

Нов скандал! Ревизоро захапа Марешки за контрабандните горива! Лидерът на „ВОЛЯ“ напусна парламента…

Парламентарната комисия за наблюдаване на приходните организации и битката със сивата стопанска система и контрабандата, ръководена от депутата от Обединени патриоти Емил Димитров-Ревизоро разпитва финансовия министър Владислав Горанов, шеф на Агенция „ Митници “ и изпълнителен шеф на Национална организация за приходите за осъществени данъчни и митнически инспекции и резултати от тях в браншове алкохол, горива и цигари.

Горанов и шефът на митниците ще изясняват дейностите на министерството и организацията, обвързвана с активността на скандалната русенска рафинерия „Полисан“, откъдето ПИК засече, че водачът на партия „Воля“ и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки зарежда бензиностанциите си.

На последното съвещание на комисията пък шефът на „Лукойл“ Валентин Златев съобщи, че общият пазар на горивата демонстрира, че има много съществени разминавания. Те се дължат на това защо количество горива са платени данък и Данък добавена стойност и какъв е сивият бранш от неплатени налози. Според него всеки литър от импорт за 2015 година са били контрабанда и парите не са постъпили в бюджета, както е констатирано и в доклада на Министерство на финансите.

На това съвещание Емил Димитров съобщи, че за към 30% от потребяваното гориво не се внасят налози. В по-голямата си част това са фирми-еднодневки, липсва и вътрешнокорпоративен контрол. Големият проблем са и митническите хранилища без измервателни уреди на пристанищата, горива, които влизат в страната постоянно без физически надзор на митничари, както и митнически пристанища, през които влизат 54 танкера.

„Проблемът е, че в Слънчев бряг съществува една незаконна продажба на алкохол. Общо взето там се цялостни една цистерна и всички взимат от нея алкохол. Притеснението на легалните търговци е, че този алкохол понижава продажбите им, а въпреки това и в страната не влизат пари от акцизи“, разяснява Емил Димитров по отношение на контрабандния алкохол у нас.

Той разяснява и проблемите, свързани с горивата. „Според Национална агенция за приходите има 899 бензиностанции от разбъркан вид – ведомствени и продаващи на трети лица. Кой управлява тези бензиностанции и следи за горивото“, попита Ревизоро.

Между него и депутата Веселин Марешки породи спор, откакто предприемачът изиска да зададе въпрос към министър Владислав Горанов. Председателят на комисията не разреши задаването на въпроса, а двамата си размениха реплики на висок звук. Лидерът на „Воля“ въпреки всичко съумя да попита къде са отишли тези 1 милиарда лева от контрабанда, а незабавно след разногласието с Емил Димитров напусна комисията и постройката на Народното събрание.

Пред комисията Владислав Горанов съобщи, че битката с контрабандата продължава с цялостна мощ.

„Не може парите в обращение да са по-малко от парите в касите на компаниите. Това демонстрира статистика към края на 2016 година. Тогава парите в касите на компаниите са били 13,5 милиарда лева Имаме запаси в битката със сивата стопанска система. Огромният кешов оборот в страната подготвя за всички проблеми, за които приказваме в момента“, разяснява Владислав Горанов. Той пожела още веднъж на масата за договаряния да бъде сложено ограничаването за заплащане в брой.
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР