Парламентарната комисия по здравеопазване в България направи ключова стъпка към

...
Парламентарната комисия по здравеопазване в България направи ключова стъпка към
Коментари Харесай

България въвежда нов механизъм за контрол на разходите за онколекарства

Парламентарната комисия по опазване на здравето в България направи основна стъпка към реформирането на здравната система , като утвърди нов механизъм за надзор върху разноските за онколекарства . Целта на ограниченията е да лимитират облагите във веригата на доставяне и по този метод да усъвършенстват потреблението на публичните запаси.

Законопроектът планува въвеждането на таван на цените , на които Здравната каса ще покрива разноските за онколекарства. Това се допуска, че ще предотврати безпричинно завишаване на цените от страна на търговците на едро. В бюджета на Здравната каса за тази година са заложени 910 милиона лв. за онколекарства , и се чака, че новият механизъм ще способства за по-рационалното им консумиране.

Изявленията на доктор Емануил Найденов пред „ БНР “, ръководител на „ Български лекари за ново опазване на здравето “, акцентират проблеми в сегашната система, където обилни разлики в цените на медикаментите в другите лечебни заведения са резултат от съществуващите законови регулации. Новият законопроект цели да понижи тези разлики и да предотврати евентуалните спорове на ползи, които могат да зародят, когато едно лице или холдинг управлява, доставката и потреблението на медикаментите .

Очаква се през първите шест месеца от въвеждането на механизма да бъдат спестени към 10 милиона лв. от разноските на Здравната каса, без това да се отразява върху джоба на пациентите. Това допуска възстановяване на достъпа до лекуване и по-справедливо систематизиране на ресурсите .

Законопроектът следва да бъде гласуван дефинитивно на следващия ден, като се надява да внесе изясненост и по-голяма успеваемост в системата за закупуване и систематизиране на онколекарства в страната . С тези ограничения, България прави крачка напред към по-справедливо и ефикасно опазване на здравето, с фокус върху потребностите на пациентите и рационалното потребление на публичните средства.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР