Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо гласуване Законопроект за

...
Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо гласуване Законопроект за
Коментари Харесай

Държавният бюджет мина на първо гласуване в здравната комисия

Парламентарната комисия по опазване на здравето одобри на първо гласоподаване Законопроект за държавния бюджет на Република България за 2022 година, импортиран от Министерски съвет на 1 февруари 2022 година Със " за " гласоподаваха 10 от членовете на комисията, " срещу " гласоподаваха седем, " въздържал се " нямаше.

В плана на държавния бюджет за 2022 година за Министерството на здравеопазването /МЗ/ са планувани общо разноски и прехвърляния 932 171 хиляди лева, като включително общите разноски са 825 600 хиляди лева, а прехвърлянията са за 106 570 хиляди лева, сподели министърът на опазването на здравето Асена Сербезова. Увеличението по отношение на 2021 година е с над 64 млн. лева

В направения план на бюджет за Министерство на здравеопазването са планувани 843 млн.лв. по отношение на плануваното от 1 април тази година нарастване на минималната работна заплата - от 650 лева на 710 лева, и новия размер на оптималния застрахователен приход - от 3000 лева на 3400 лева

За придобиване на компетентност в системата на опазването на здравето са планувани 184 млн. лева За в допълнение финансиране за медицинските действия отвън обсега на здравното обезпечаване са планувани 25 млн. лева, с които Министерство на здравеопазването субсидира лечебни заведения. Близо 4 млн.лв. са планувани за електронно опазване на здравето. За разширение на обсега на биохимичния скрининг за бременни са планувани два милиона лв.. За развиване на донорство и трансплантации са планувани 3 милиона лв., добави тя.

В частта за финансирането са отразени и средства за придобиване на дялове и акции за нарастване на капитала на сдружението за построяването на националната педиатрична болница.

За увеличение на капитала на болница " Св.Пантелеймон " - Ямбол, с които да се построи нов болничен блок, са планувани 13.5 млн.лв. Малко над два милиона са планувани за възобновяване на безлихвена възмездна финансова помощ, предоставена на болница " Христо Ботев " във Враца и болница " Проф.д-р Параскев Стоянов " - Ловеч, уточни още министър Сербезова.

В централния бюджет за 2022 год. са планувани девет милиона лв. за поддръжка на образованието за придобиване на компетентност в системата на опазването на здравето за да се основат условия за образование на повече специализанти по места, които да са финансирани от страната.

В него са планувани и допълващи и компенсиращи ограничения по отношение на развиването на пандемията в размер на над 852 млн. лева -

352 млн. лева от тях са за поддръжка на личния състав, работещ " на първа линия ", 267 млн. лева - за обезпечаване на спомагателни количества ваксини против COVID-19, 131 млн. лева - за медикаменти за лекуване на COVID-19, над 76 млн. лева - за бързи антигенни проби, 17 млн. лева - за диагностикуми, седем милиона лв. - за персонални защитни средства, дезинфектанти и други

Повишаването на цените на електрическата енергия и горивата слага в сериозен риск действието на държавните психиатрични лечебни заведения, центрове за незабавна здравна помощ, центрове за трансфузионна хематология и средствата за прехрана на тези звена не са повишавани през последните години, уточни министър Сербезова.

По думите й има дефицит на средства за съответно възнаграждение на личния състав в центровете за незабавна помощ.

Недостиг на средства има и за увеличение на възнагражденията на работещите в районните здравни инспекции.

Не доближават средствата и за дейно осъществяване и обгръщане на целевите групи по националните стратегии, изключително за профилактика на сезонния грип, за профилактика на рак на маточната шийка и за профилактика на ротавирусните гастроентерити, добави още министър Сербезова.
ТЕМА преди 2 часа 627 преди 3 часа 503 преди 23 часа 1124
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР