Парламентарната комисия по външна политика одобри с 11 гласа “за 

...
Парламентарната комисия по външна политика одобри с 11 гласа “за 
Коментари Харесай

Вижте проекторешението за Северна Македония, което депутатите ще гласуват

Парламентарната комисия по външна политика утвърди с 11 гласа “за ”  плана на ръководителя на парламентарната група на “Демократична България ” Христо Иванов за утвърждение на френското предложение за повдигане на ветото над Северна Македония. Другите два плана - на ГЕРБ и Движение за права и свободи, не събраха поддръжка.

Според плана “Иванов ”, държавното управление в оставка може да утвърди препоръчаните от Председателството на Съвета на Европейски Съюз Преговорна рамка и Заключения на Съвета, единствено в случай че бъдат изпълнени няколко условия.

Първо, двата документа да се уточняват по този начин, че да подсигуряват вписването на българите в Конституцията на Северна Македония там, където са упоменати други нации и на равна основа с тези нации.

Второто, в двата документа да стане ясно, че нищо в процеса на присъединение на РСМ в Европейски Съюз не може да бъде тълкувано като самопризнание от Република България на съществуването на " македонски език ".

Трето, да се дадат гаранции, че добросъседството остава водоравен аршин до края на договарянията на Скопие за еврочленство, като за осъществяването му Еврокомисията регулярно ще осведоми Евросъвета.

Четвърто, периодическият обзор на осъществяването на контракта за добросъседство със Северна Македония би трябвало да бъде оповестяван и в границите на преговорния развой.

Екатерина Захариева от ГЕРБ предложи депутатите да се опитат да основат общ план за решение, само че след 50 минутни опити на реализираха единодушие. Така те бяха гласувани един по един и поддръжка събра само предлагането на “Демократична България ”. 

Представителите на Има Такъв Народ и “Възраждане ” бяха изрично срещу офертата на френското председателство на Европейски Съюз, а от Българска социалистическа партия се пробваха да отсрочат въпроса, тъй като не трябвало да се гледа незабавно. Два часа външният министър Генчовска разясняваше френското предложение и отговаряше на въпроси на депутатите.

Проектът “Иванов ” би могъл да влезе за гласоподаване в пленарна зала в петък или идната седмица. Френското председателство на Европейски Съюз завършва на 30 юни.  
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР