Парламентарната комисия по външна политика одобри две проекторешения за обявяването

...
Парламентарната комисия по външна политика одобри две проекторешения за обявяването
Коментари Харесай

Одобриха две проекторешения за обявяването на Гладомора в Украйна за геноцид

Парламентарната комисия по външна политика утвърди две проекторешения за оповестяването на Гладомора в Украйна през 1932-1933 година за геноцид. В комисията одобриха и консолидиран текст, сплотяващ двете сходни проекторешения.

В текста, импортиран от ГЕРБ-СДС, се споделя, че с това решение, България ще се подреди измежду страните, които изрично осъждат ужасяващите закононарушения на руския комунизъм.

Зловещите парелели на войната на Путин против Украйна със събитията от 1932-1933 година станаха причина тематиката за Гладомора и неговото наказание като акт на геноцид против украинския народ да бъде повдигната в редица национални парламенти, се показва в претекстовете на текста импортиран от " Демократична България ". В него се напомня, че неотдавна резолюции за наказание на Гладомора бяха признати в Румъния, Ирландия и Молдова и Германия, прибавя Българска телеграфна агенция.

" Днес, повече от всеки път, ние би трябвало уверено да се обявим в поддръжка на възобновяване на историческата правдивост, да осъдим палачите и да почетем милионите почтени жертви на Гладомора. Вярваме, че с приемането на това решение България ще даде мощен знак на взаимност със справедливата идея на Украйна и през днешния ден, когато войната на Путин заплашва свободата и демокрацията в цяла Европа ", се споделя още в претекстовете на проекторешението на " Демократична България ".

В консолидирания текст се предлага всяка последна събота на ноември да бъде оповестена за Ден за респект и памет за жертвите на Гладомора в Украйна. Във връзка с това има и положително мнение от Министерството на външните работи, сподели ръководителят на парламентарната комисия Екатерина Захариева.

Големият апетит през 1932-1933 година - Гладомор, обгръща главните зърнени региони на някогашния Съюз на съветските социалистически републики - Украйна, Северен Кавказ, Долна и Средна Волга, Казахстан, Западен Сибир и Южен Урал. От апетит през този интервал са починали 7-8 милиона души, от които 3,5 милиона в Украйна, 2 милиона в Казахстан и Киргизстан и 2-2,5 милиона в Русия, напомня Българска телеграфна агенция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР