Парламентарната комисия по правни въпроси излезе със становище, че Върховният

...
Парламентарната комисия по правни въпроси излезе със становище, че Върховният
Коментари Харесай

За разлика от кабинета правната комисия подкрепи различна инстанция за актовете на властта

Парламентарната комисия по правни въпроси излезе със мнение, че Върховният административен съд (ВАС) може да преглежда делата против актовете на изпълнителната власт единствено като втора инстанция, а първото изговаряне по тях може да се даде на различен - нов административен съд. Идеята бе подкрепена от всички - 11 гласа, без депутатите от левицата - 6 гласа.

Становището бе признато по отношение на формирано пред Конституционния съд дело по искане на пленума на Върховен административен съд. Конституционните съдии би трябвало да разтълкуват член 125, алинея 2 от главния закон, т.е. дали наредбата задължава Върховен административен съд да се произнася по разногласия за законността на актовете на Министерския съвет и на министрите като първа инстанция.

Днешното решение на правната комисия не е изненадващо, откакто вносителите на законопроект за основаване на Централен административен съд, който да гледа делата против актове на Министерския съвет и министрите, са ръководителят на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ) и заместникът му Християн Митев (Обединени патриоти).

По-рано денем кабинетът застъпи противоположното мнение - единствено Върховен административен съд може да се произнася по всички техни актове и като първа, и като втора инстанция. Според Кирилов решението си комисията не е форма на разнобой с Министерския кабинет. По думите на ръководителя на правната комисия било обикновено кабинетът да упорстват за тази подготвеност, която

дава отговор по достолепие на позицията на държавното управление и министрите.

Той обаче изясни, че може да се зачете Конституцията и статуса на изпълнителната власт и когато Върховен административен съд преглежда актовете ѝ единствено като последна инстанция.

Пенчо Милков от Българска социалистическа партия съобщи, че съгласно него и съпартийците му Конституцията е ясна и регламентира, че Върховен административен съд преглежда актовете на изпълнителната власт и като първа, и като втора инстанция. Основният закон не дава опция различен орган да се произнася като първа инстанция и депутатите от Левицата не могат да одобряват мнението, препоръчано от комисията.

Становището на правната комисия съответствува с позицията на висшите съдии във Върховен административен съд. Според тях не би трябвало съдът да е и първа, и втора инстанция по актовете на изпълнителната власт и по тази причина сезираха Конституционния съд. Текстът в главния закон гласи: " Върховният административен съд (ВАС) ce произнася по разногласията за законността на актовете на Министерския съвет и на министрите, както и на други актове, посочени в закон. "

Мнението на Васил Петров, лекар по административно право и арбитър в Софийския областен съд, по оферти от ръководещите законопроект четете тук - Централен административен съд - противоконституционно решение на проблем с неразбираеми размери.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР