Парламентарната комисия по образование и наука отхвърли днес проекта на

...
Парламентарната комисия по образование и наука отхвърли днес проекта на
Коментари Харесай

Парламентарната комисия по образование отхвърли идеята на БСП за един учебник по един предмет

Парламентарната комисия по обучение и просвета отхвърли през днешния ден плана на " Българска социалистическа партия за България " за проверка на учебната промяна, която започва на 1 август м.г.. Сред препоръчаните текстове бе въвеждането на един учебник по един предмет за всеки от класовете, отпадане на опцията за държавно финансиране на частните учебни заведения и детски градини, както и концепция учебните стратегии да бъдат одобрявани от Народното събрание. Законопроектът на левицата за промени в закона за предучилищното и учебното обучение бе отритнат с 6 гласа " за ", 10 " срещу " и 5 " въздържал се ".

Основен претекст на депутатите от ГЕРБ и " Обединените патриоти " да гласоподават " срещу " бяха първо тъжба по същите въпроси, импортирана от социалистите в Конституционния съд, по която към момента няма тълкуване, и второ - текст в настоящия закон, че промяната ще се ревизира след две години от стартирането й, т.е. през 2018 година

" Против " предложенията на левицата се разгласи и просветителният министър Красимир Вълчев, който разгласи, че бюджетният разход за влизащото в действие от следващата година държавно финансиране на частните учебни заведения ще бъде към 3 млн. лева, което било една хилядна от целевите средства за обучение. От Асоциацията на частните учебни заведения обаче оповестиха, че множеството от тях няма да се възползват от опцията за държавна дотация поради изискването, че би трябвало да одобряват 20% от децата без такса, което би довело до по-високи такси за останалите.

Председателят на Синдиката на Янка Такева разгласи, че е належащо учителите да избират всред три учебника по един предмет, само че не и повече. Подобно мнение имаше и депутатът от " Обединените патриоти " проф. Станислав Станилов. От асоциация " БГ книга " обявиха, че един учебник по един предмет би довело до корупция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР