Парламентарната комисия по култура и медии изслуша номинираните от Народното

...
Парламентарната комисия по култура и медии изслуша номинираните от Народното
Коментари Харесай

Защо обновяването на СЕМ с нов член няма да донесе нужната промяна

Парламентарната комисия по просвета и медии изслуша номинираните от Народното събрание претенденти за Съвета за електронни медии. На фотографията са ръководителят на комисията Вежди Рашидов (ГЕРБ) и зам.-председателите Диана Саватева (ГЕРБ) и Васил Станилов ( " Обединени патриоти " )

© Юлия Лазарова Мандатът на един от членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) - Иво Атанасов, изтича на 17 юли и комисията би трябвало да обнови състава си с ново попълнение. Процедурата към този момент бе задвижена. Кандидатурите са единствено две: Ия Петкова-Гурбалова е претендентът на Българска социалистическа партия, а Галина Георгиева е препоръчана от ръководителя на Комисията по просвета и медии Вежди Рашидов (ГЕРБ).

Според правилника, признат от Комисията по просвета и медии, претендентите би трябвало да защитят пред тях концепциите си за медийната регулация и да обяснят по какъв начин си показват работата в надзорния орган. Това към този момент се случи в четвъртък. Членовете на медийната комисия им слагат и въпроси. Този път те бяха главно за това по какъв начин си показват ролята на регулатора в битката с подправените новини; какво ще е присъединяване на Съвет за електронни медии в дебатите за свободата на словото; по какъв начин си показват ролята на регулацията в цифровия свят; каква е задачата и мястото на публичните медии.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Според маркетинг шефа на НДК Ия Петкова Съвет за електронни медии не би трябвало да е цензор, а регулатор на медийното наличие. " Регулаторът би трябвало да е неутрален в своите решения, справедлив. Бих станала член на Съвет за електронни медии в търсенето на екипност - както сред сътрудниците вътре в съвета, по този начин и сред другите заинтригувани. Всички медии, в частност публичните медии, имат една неизпълнена отговорност към младата публика ", сподели Петкова. По думите й уменията и знанията не зависят от политическите възгледи. Галина Георгиева

Галина Георгиева е икономист по обучение. Тя е част от екипа на ПРОФОН - сдружение за групово ръководство на сродни права в музиката. Била е управител национални продажби в " Нетера комуникейшънс ". Ия Петкова-Гурбалова
Ия Петкова-Гурбалова е основен помощник в катедра " Стопанско ръководство " в Стопанския факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Тя е част от оперативното ръководство на НДК и управлява направление " Стратегическо развиване, маркетинг, реклама и продуцентска активност ". Работила е и в Европейския парламент в Брюксел.
Кандидатът на ГЕРБ Галина Георгиева разяснява пред депутатите, че в случай че бъде определена, ще работи за това решенията в Съвет за електронни медии да бъдат вземани с колегиалност, както и от дейностите й да има изгода за по-добра медийна среда в България. На въпрос дали Съвет за електронни медии би трябвало да се меси в дебата за свободата на словото Георгиева сподели, че свободата е самостоятелна линия, само че с общи старания нещата ще се случат, а Петкова добави, че би трябвало да има проактивност. Според претендента на Българска социалистическа партия би трябвало да се работи за това медиите, изключително публичните, по-често да извършват функционалностите си да възпитават и образоват.

Попитани за битката с подправените вести, и двете се оповестиха за по-добра медийна просветеност. Според Ия Петкова би трябвало да се работи за по-добра медийна среда и за това публицистите да бъдат поръчител за точна и достоверна информация.

Избор без избор

Основните забележки към кандидатурите са, че и двете са неразпознаваеми в медийния бранш и не се употребяват с обществена известност и престиж в медиите. Нещо повече - не са работили в медиа, което би означавало, че имат сензитивност към главните проблеми в бранша.
Тези упреци не са отправяни за пръв път. От години се следи недостиг на претенденти със сериозна експертиза, които да работят в регулатора всъщност и да утвърждават професионализма му. Хора, които да познават структурата и спецификите в работата на електронните медии, които са главен обект на работата им. Една от аргументите е фактът, че в медийната регулация по-често влизат политически обвързани лица вместо самостоятелни специалисти, които да работят за ползите на жителите и пазара.

Критиките към регулатора нито са от през днешния ден, нито са вест. От години ги слушаме, насочваме и разясняваме с вяра за смяна. Но наподобява, че и тази опция в регулатора да влезе нов човек няма да донесе нужната смяна - нито като професионален потенциал, нито като доминация на представители на ръководещите в състава му. А това ще продължи да рефлектира върху вземането на решения. Само в последния месец ясно се видя по какъв начин в състезанията за общоприет шеф на публичните Българска национална телевизия и БНР надви политическият избор пред професионалния.

Изглежда, и този път регулацията ще стане жертва на инерцията и ще остане под плътната сянка на неприятния си имидж.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР