Парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси подкрепи и на

...
Парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси подкрепи и на
Коментари Харесай

Закриването на Спе[съда и Спецпрокуратурата мина и на второ четене през правната комисия

Парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси поддържа и на второ четене във вторник да се закрият Специализираният углавен съд, Апелативният профилиран углавен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната профилирана прокуратура.

Разпоредбата от измененията в Закона за правосъдната власт беше утвърдена с 12 гласа " за " и 5 " срещу " в комисията.
Къде отиват делата на Спецсъда
След закриването на Специализирания углавен съд първоинстанционните наказателни каузи, по които е даден ход на правосъдното разследване, стават подсъдни на Софийския градски съд и разглеждането им продължава от правосъдния състав, провел съвещанието.

Това одобри във вторник парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси.

Повече от седем часа депутатите в комисията обсъждаха на второ четене измененията в Закона за правосъдната власт, с които се закриват профилираните съд и прокуратура, осведоми Българска телеграфна агенция.

Съдиите от правосъдните сформира, които не са преназначени в Софийския градски съд, се командироват за присъединяване в разглеждането на делата до приключването на производствата по тях.

Съдиите от правосъдния състав, разгледали първоинстанционните наказателни каузи, по които е постановена присъда, когато не са преназначени в Софийския градски съд, се командироват за оповестяване на претекстовете към присъдата, одобри още правната комисия.

Предвижда се първоинстанционните наказателни каузи пред Специализирания углавен съд, по които до влизането в действие на промените не е даден ход на правосъдното разследване, да се изпратят по подсъдност на съответните съдилища в 7-дневен период от влизането в действие на този закон.

Неприключилите до влизането в действие на измененията досъдебни производства и преписки в Специализираната прокуратура се изпращат на съответните прокуратури по подготвеност в седемдневен период от влизането в действие на закона.
Квотен принцип при преназначаването
Комисията одобри и квотен принцип при преназначаване на съдии, прокурори и следователи от профилираните съд и прокуратура.

След полемика предложенията на Филип Попов ( " Българска социалистическа партия за България " ) и Мирослав Иванов ( " Продължаваме Промяната " ) бяха обединени. Депутатите одобриха, че съдиите и прокурорите от профилираното правораздаване се преназначават при изискванията и по реда на член 194, алинея 1. Предвижда се решенията за преназначаване да подлежат на авансово осъществяване.

В 14-дневен период от обнародването на промените магистратите могат да подадат заявление до съдийската или прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), в което да заявят своето предпочитание да бъдат възобновени на длъжността, която са заемали преди назначението си в профилираните съд или прокуратура.

В 30-дневен период от приключването на предходния период съдийската гилдия на Висш съдебен съвет приема решение за откриване на длъжности на съдии в съдилища, съответни на закриваните в Специализирания углавен съд и Апелативния профилиран углавен съд. В един съд се преназначават до една четвърт от съдиите от закрития Специализиран углавен съд и до една трета от съдиите от закрития Апелативен профилиран углавен съд. При преназначаването ще се регистрира и степента на натовареност на съответния съд или поделение.

Също в 30-дневен период прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет приема решение за откриване на длъжности на прокурори в прокуратури, съответни на закриваните в Специализираната прокуратура и Апелативната профилирана прокуратура. В една прокуратура се преназначават до една трета от прокурорите от закритата Специализирана прокуратура, надлежно от закритата Апелативна профилирана прокуратура, одобриха депутатите.

В един следствен отдел се преназначават до една трета от следователите от закрития следствен отдел на Специализирана прокуратура, реши още правната комисия.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР