Парламентарната комисия по икономическа политика и иновации прие проекта на

...
Парламентарната комисия по икономическа политика и иновации прие проекта на
Коментари Харесай

Икономическата комисия в НС прие решение против удължаване на забраната за внос на зърно от Украйна

Парламентарната комисия по икономическа политика и нововъведения одобри плана на решение за позицията на България по отношение на удължаването на превантивните ограничения във връзка с избрани артикули с генезис от Украйна след 15 септември 2023 година на свое изключително съвещание. Окончателното решение следва да бъде взето в пленарна зала, съобщи Българска телеграфна агенция.

Проектът на решението бе импортиран от Кирил Петков, Делян Пеевски, Атанас Атанасов, Хамид Хамид, Румен Христов и Александър Иванов на 11 септември 2023 година

Десет от членовете на комисията гласоподаваха " за " проекторешението, четирима бяха " срещу ", а двама се въздържаха.

В плана на позицията на България се показва, че страната ни не поддържа продължаването след 15 септември 2023 година на изключителната мярка за възбрана за импорт в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна и се разпорежда на Министерския съвет да предприеме нужните дейности за изложение на позицията.

След митинги на фермери в тези страни Европейската комисия вкара ограничаване до 15 септември през тези страни да минава директно пшеница, рапица, слънчоглед и царевица, само че не и да могат да се оферират на техните вътрешни пазари.

Проектът на решението провокира многолюден спор в комисията, а срещу него се оповестиха браншови организации, които участваха на съвещанието на Комисията.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов съобщи, че от сутринта земеделският отрасъл е бил " в потрес от входираното решение ". Той посочи, че към решението няма разбор за следствията, които биха произтекли от него, а текстът " слага под риск българските производители ".

По думите на Проданов сходно решение заплашва земеделския отрасъл в страната. Той предизвести, че съществуващото в бранша сега напрежение в " даден миг ще се излее по извънредно огромен метод ". Проданов съобщи, че асоциацията ще пази ползите на производителите " по всички вероятни способи ".

Деян Николов (ПГ " Възраждане " ) сподели, че с това проекторешение се отстъпват ползите на българското земеделие в името на геополитическите и насочи обвинявания в национално изменничество. Той посочи нуждата от разбор за това какви ще са вредите за българските производителите и надлежно да се изиска отплата за тях.

Даниел Лорер (ПГ " Продължаваме Промяната-Демократична България " ) също уточни, че към плана на решение липсва разбор за резултатите и сподели, че когато се взема сходно решение, би трябвало да бъде ясно отражението му по цялата верига. На този стадий персонално аз не съм подготвен да взема решение по въпроса, съобщи Лорер.

Румен Христов (ПГ на ГЕРБ-СДС) уточни, че би трябвало да се откри баланс сред ползите на производителите, преработвателите и потребителите в България. Той посочи, че в близко бъдеще Украйна ще стане член на Европейски Съюз и подсети, че тази страна е голям производител на земеделска продукция, а България би трябвало да се приспособява към действителностите както в района, по този начин и по света.

Владислав Панев (ПГ " Продължаваме Промяната-Демократична България " ) изложи стопански причини в поддръжка на проекторешението, като подсети, че всяко ограничаване води до по-високи цени. Колкото по-свободна е една стопанска система, толкоз по-високи са приходите на хората в нея, в това число и на земеделските производители, добави Панев.

Александър Вълчев (ПГ на ИТН) съобщи, че групата ще гласоподава срещу това решение, тъй като се доверяват на разбора на зърнопроизводителите за отрицателните му резултати, а и са загрижени за здравето на българите.

Петър Кънев (ПГ " Българска социалистическа партия за България " ), сподели, че парламентарната група ще гласоподава срещу плана на решение и означи, че тематиката е в прерогативите на Министерския съвет. Той изиска също и информация от Министерството на външните работи за позицията на другите страни от Общността по въпроса с украинския импорт на зърно.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР