Парламентарната комисия по енергетика се събира да обсъди и гласува

...
Парламентарната комисия по енергетика се събира да обсъди и гласува
Коментари Харесай

Депутатите обсъждат делото на ЕК срещу Българския енергиен холдинг

Парламентарната комисия по енергетика се събира да разиска и гласоподава план за решение по делото на Европейската комисия против Българския енергиен холдинг, известно още като „ Бех – Газ “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

До разглеждането на проблема се стигна, откакто депутатите от ГЕРБ Делян Добрев, Валентин Николов и Александър Ненков внесоха писмо в деловодството на Народното събрание с искане да се даде мандат на отрасловия министър Теменужка Петкова да реализира съглашение с Европейската комисия.

Делото на Европейска комисия против " Български енергиен холдинг ", " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз " започва през 2017 година след подаден сигнал от изпълнителния шеф на " Овергаз Инк “ Сашо Дончев за корист с господстващо състояние. В жалбата се споделя, че е отхвърлен достъп до входно-изходни точки от газовата мрежа и газохранилището в Чирен. Според жалбоподателя, с дейностите си държавните сдружения са основали риск за доставките на газ и дестабилизиране на пазара в страната. Очакваше се делото да завърши при започване на 2017 година с неоправдателна присъда и налагане на финансова глоба в размер към 200 млн. евро.

По случая с делото Народното събрание организира редица закрити съвещания. На последното чуване в Народното събрание на 15 юли министър Петкова е декларирала, че България е подготвена да промени изискванията за продажба на природен газ у нас, с цел да избегне наказания от страна на Европейската комисия, стана ясно след срещата. Европейската комисия до този миг е отхвърлила предложенията на България за вдишване на задължения против отпадане на възможните наказания. Това обаче, съгласно Петкова, не значи, че договарянията нямало да продължат.

„ Разбира се съществуват още благоприятни условия за диалози при избрани хипотези, тъй че да се надяваме на удобен излаз от това дело ", разяснява сбито Петкова пред медиите след чуването. В случай, че България не завоюва делото, глобата е за 200 млн. евро. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР