Парламентарната Комисия по енергетика прие на второ четене Законопроект за

...
Парламентарната Комисия по енергетика прие на второ четене Законопроект за
Коментари Харесай

Приеха законопроекта за ратифициране на споразумението със САЩ за ядрената енергетика

Парламентарната Комисия по енергетика одобри на второ четене Законопроект за одобрение на Споразумението сред държавното управление на България и държавното управление на Съединени американски щати за съдействие по Проекта за създаване на нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ " Козлодуй " и Ядрената стратегия за цивилен цели на Република България.

Дебати по законопроекта нямаше. Депутатът от " Възраждане " Искра Михайлова предложи единственият член от законопроекта да отпадне, само че болшинството депутати не одобриха предлагането ѝ. Заместник-министърът на енергетиката в оставка Красимир Ненов сподели по време на съвещанието, че няма предложение за редакции и от енергийното ведомство поддържат законопроекта.

Законопроектът беше признат с 13 гласа " за ", четири срещу и един въздържал се, прецизира Българска телеграфна агенция.

На 14 март Народното събрание ратифицира на първо четене Споразумението сред държавните управления на България и Съединени американски щати по Проекта за създаване на нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ " Козлодуй " и Ядрената стратегия за цивилен цели на Република България, подписано в София на 12 февруари 2024 година.

С решение на Народното събрание от 12 януари и 18 декември 2023 година министърът на енергетиката бе длъжен да предприеме всички дейности за взимане на позитивно решение за създаване на нова нуклеарна мощ с технология АР1000. В осъществяване на решението е квалифициран план на съглашение с рамка за усилване на съдействието по осъществяване на Проект по проектирането, построяването и стартирането в употреба на един нов реактор с конфигурирана мощ от минимум 1000 мегавата в АЕЦ " Козлодуй ".

След влизането в действие на закона министърът на външните работи би трябвало да уведоми по дипломатически път Съединени американски щати за утвърждението на съглашението, а министърът на енергетиката да обнародва в " Държавен вестник " документа в 15-дневен период от датата на влизането му в действие за България, записаха депутатите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР