Парламентарната комисия по енергетика обсъжда Проект на решение за одобряване

...
Парламентарната комисия по енергетика обсъжда Проект на решение за одобряване
Коментари Харесай

Добрев: Асен Василев източи 847 млн. лв. от Фонда за енергийна сигурност

Парламентарната комисия по енергетика разисква Проект на решение за одобрение бюджета на Фонд " Сигурност на електроенергийната система ", съобщи кореспондент на БГНЕС.


Преди това парламентарната комисия по енергетика разиска Законопроекта за одобрение на Споразумението сред държавното управление на България и държавното управление на Съединени американски щати за съдействие по Проекта за създаване на нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ " Козлодуй " и Ядрената стратегия за цивилен цели на България, подписано в София на 12 февруари 2024 година, импортиран от Министерския съвет на 8 март 2024 година

В началото на съвещанието Искра Михайлова от ПГ на " Възраждане " направи процедурно предложение точка първа да отпадне от дневния ред. " Смятаме, че народните представители имаме право да се срещнем с този отчет преди да гледаме точката за одобрение на съглашението ", съобщи тя.

Предложението й не бе признато от членовете на комисията. А министърът на енергетиката Румен Радев означи, че документите са обществени. Енергийният министър уточни, че в съглашението става дума за задълбочаване на стратегически връзки сред двете страни. " Говорим само и единствено за цивилен цели ", добави той и акцентира, че съглашението не основава финансови права и отговорности за страните.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев предложи да се включи като втора точка в дневния ред Проект на решение за одобрение бюджета на Фонд " Сигурност на електроенергийната система ", а като трета точка Проекта за отвесния газов кулоар. И двете оферти бяха признати.

" Асен Василев прибра парите в бюджета ", съобщи Добрев. Венко Сабрутев го прекъсна с думите: " Разбирам, че вашата цел е да говорите срещу Асен Василев. "

Добрев от своя страна го предизвести, че в случай че нарушава реда на тази комисия, ще гласоподават отстраняването му.

Ивайло Мирчев прикани за естествен диалог. " Дайте да се държим на някакво по-високо равнище и да спрем с момчешките осъществявания ", сподели той.

" Асен Василев източи 847 млн. лева от Фонда за енергийна сигурност. Пари, които бяха останки и можеха да се употребяват за енергийни обезщетения ", сподели Добрев и добави, че най-вероятно ще би трябвало тези пари да бъдат върнати на Европейската комисия (ЕК).

По думите му в този момент се намираме в обстановка, в която на фонда не му стига 1 милиарда лева " Това би довело до 20% нарастване и за бита, и за бизнеса. В последните 3 година от българската енергетика се източиха, несъмнено в посока бюджета, близо 4 милиарда лева ", акцентира той.

Председателят на енергийния регулатор КЕВР Иван Иванов удостовери, че сега фактически има " една дупка от 1 милиарда лева във Фонда " и моли Министерството на финансите и финансовия министър Асен Василев да преведе тези средства към фонда.

Министърът на енергетиката акцентира, че в границите на Министерски съвет има задвижен механизъм, който да подсигури 450 млн. лева към фонда. " Очаквам до края на седмицата да сме я финализирали. Фондът може и ще се оправи без това да се отрази на цената на електрическата енергия в случай, че ние имаме вноска и от държавния бюджет ", изясни още Радев.

Тъй като се наложи енергийният министър да напусне съвещанието на отрасловата парламентарна комисия, той даде обещание да направи всичко допустимо да участва на следващия ден в пленарна зала, където ще се гледат и трите точки. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР