Парламентарната икономическа комисия прие на първо четене Законопроекта за изменение

...
Парламентарната икономическа комисия прие на първо четене Законопроекта за изменение
Коментари Харесай

Икономическата комисия прие на първо четене промени на Закона за електронното управление, внесени от МС


Парламентарната икономическа комисия одобри на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за електронното ръководство, импортиран от Министерския съвет на 11 ноември и отхвърли сходен проектозакон, импортиран от депутатите Надежда Йорданова и Божидар Божанов. Председателят на комисията Мартин Димитров заяви, че сред двата сходни законопроекта има към 10 разлики.

Вносителят на отхвърления законопроект Божидар Божанов ( " Демократична България – Обединение " ), който е и някогашен министър на електронното ръководство, посочи при представянето му, че служебният кабинет е доразвил проектозакона, квалифициран от него и екипа му, направил е още едно вътрешно координиране и добави, че сред двата плана на нормативни актове има дребни разлики. Проектозаконът е импортиран в първия работен ден на Народно събрание.

Законопроектът е привързан с Плана за възобновяване и резистентност. Сред материята, която се урежда с предложенията, е потреблението напълно на електронни регистри в изпълнителната власт, планува се и общ развой по регистриране, изтриване, засвидетелствуване на условия от електронни регистри. Друга мярка по Плана е обвързвана с уреждането на медиатори при електронни услуги – " Български пощи ", като уредбата не планува единствено това сдружение, сподели Божанов. Целта е хората, които не могат да употребяват електронни услуги, да могат да ги заявят в най-близкия клон на пощите, а " Български пощи ", с цел да могат да финансират тази активност, ще събират такса в размер разликата сред таксата за даването по електронен път и таксата при даване на гише. Въвежда се приравняване на служебните информации за данни към удостоверенията, добави Божанов. Законопроектът предлага Министерството на електронното ръководство да сътвори национална Схема за електронна идентификация, с което хората да могат да употребяват гратис всички електронни услуги.

Служебният заместник-министър на електронното ръководство Благовест Кирилов при представянето на законопроекта на Министерски съвет описа за разликите сред двата проектодокумента. Сред тях е плануваното отрасловият министър да утвърждава планови оферти или действия, както и промени на планови действия, които са с планирана стойност по-голяма или равна на цената на прага по съответната наредба на Закона за публичните поръчки.

Предлага се отпадане на текста за обезщетения за понижени доходи от такси от общите разпореждания и вместо него се предлага: " по отношение на даването от общините на административни услуги по електронен път с понижена такса, министърът на електронното ръководство предлага механизъм за установяване на размера на произлизащите от това обезщетения ". В отхвърления законопроект се предвиждаше да има отплата на общините в границите на общия развой по Закона за обществените финанси, като тя да бъде закрепена по отношение на броя спестени удостоверения, което може да се пресметна на база на служебните информации, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР