Парламентарната група на Възраждане внесе законопроект, предлагащ медиите, журналистите и

...
Парламентарната група на Възраждане внесе законопроект, предлагащ медиите, журналистите и
Коментари Харесай

Костадинов внесе законопроект: Медиите, получили над 1000 лв. от чуждестранен източник, да се обявяват за агенти

Парламентарната група на " Възраждане " внесе законопроект, предлагащ медиите, публицистите и жителите, получили над 1000 лв. финансиране от задграничен източник за година, да бъдат регистрирани като " задгранични сътрудници " от Министерството на правораздаването.

Проектът, озаглавен " Закон за регистрация на задграничните сътрудници ", бе импортиран от " Възраждане " в деловодството на Народното събрание в четвъртък. За този законопроект водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов заприказва още при скандалната си конференция в Българска телеграфна агенция, когато изиска посочени от него кореспонденти да изоставен събитието, напомни.

В плана вносителите показват, че задачата е " реализиране на държавен надзор и регулация на прозрачността и публичността по отношение на източниците и задачата на осъществяваните преводи и предоставяно безплатно материално подкрепяне от чужбина ". Ако законът се одобри, той ще се ползва при:

- обществено разпространение на информация посредством средствата за всеобщо осведомление (медиите);

- осъществяване на разяснителни, обучителни, осведомителни, пропагандни и други кампании;

- даване на обществени, потребителски или други услуги свободно или по силата на закон, както и при всяка активност с нестопанска цел в частна или социална полза;

- реализация на планове, ориентирани към или засягащи обособени обществени групи от обществото и финансира от външни източници.

Изключение ще се прави за дейностите, финансирани със средства от Европейски Съюз, както и за дейностите, осъществявани от организации, занимаващи се с религиозни действия, за спортни клубове, застрахователни сдружения, финансови институции и търговски сдружения, подлежащи на лицензионен режим отвън този по Закона за радиото и малкия екран. Няма да се вземат поради и търговски доходи от чужбина.

В законопроекта се акцентира, че за " физически лица, свързани с задгранични сътрудници, се смятат създателите, ръководителите, участниците или чиновниците на организации, избрани като задгранични сътрудници, както и притежателите, съдружниците и акционерите в търговски сдружения, определяни като задгранични сътрудници ".

Публичен електронен указател на " задграничните сътрудници "

" Възраждане " оферират и да се сътвори обществен електронен указател на " задграничните сътрудници ", към който всяко задължено лице да заявява, че получава подкрепяне от чужбина в 15-дневен период.

Според законопроекта Министерството на правораздаването е длъжно в 7-дневен период от приемането на уведомлението да изпрати информация то Агенцията по вписванията или указател БУЛСТАТ, които да впишат лицето като " организация с задгранично подпомогане " и да посочат след наименованието на лицето - " задграничен сътрудник ".

Лицето може да бъде заличено от регистъра единствено след приключването на петгодишен период след регистрацията му, в случай че в това време в този период не е получавало други средства от чужбина.

Всяка седмица общественият указател е длъжен да дава на Съвета за електронни медии (СЕМ) и на Министерския съвет (МС) настояща информация от базата данни за лицата, регистрирани като " задгранични сътрудници ".

Ограничения за " задграничните сътрудници "

На оповестените за " сътрудници " се не разрешава да правят активност в държавни и частни детски градини, учебни заведения и центрове за личностно развиване, в обществени домове, в обекти на Министерство на вътрешните работи и на министерство на правораздаването, както и в Българската академия на науките (БАН), написа в плана на националистите.

На " задграничните сътрудници " и обвързваните с тях физически лица им се не разрешава да правят креативна активност за сметка на държавния или локалния бюджет, да вземат участие в публични поръчки, да вземат участие в планове на държавната и локалната власт и да правят оценки върху околната среда. Забранява им се да вземат участие в политически действия, лобиране или предизборна пропаганда под каквато и да е форма, както и действия по оказване на въздействие върху всяка част от обществеността на България. Освен това подлежат на годишен финансов одит, който следва да бъде оповестен в регистъра за " задгранични сътрудници ", оферират вносителите.

Потенциални административни санкции

В случай че обещано лице не се заявява като " задграничен сътрудник " в 15-дневен период, то се санкционира с санкция от 1000 до 5000 лева за физически лица и от 5000 до 10 000 лева за всички други субекти.

При наново нарушаване санкцията е от 5000 до 10 000 лева за физически лица и от 15 000 до 20 000 лева за всички останали, желае " Възраждане ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР