Парламентарната група на Възраждане търси подкрепа за промени в Закона

...
Парламентарната група на Възраждане търси подкрепа за промени в Закона
Коментари Харесай

Възраждане“ иска промяна в закон, за да помогне на деца със СОП

Парламентарната група на " Възраждане " търси поддръжка за промени в Закона за учебното и предучилищното обучение .

Законопроектът ще се прегледа на Комисията по обучение в Народното събрание. Той дава естествени и подобаващи условия и устройства на дец а , които са със специфични просветителни потребности - дислекция, дискалколия и дисграфия. Тези деца са с обикновено развиване, нямат интелектуално закъснение, а дребни нарушавания, изясни депутатът Коста Стоянов пред публицисти в Партийния дом.

25 са позитивните мнения на законопроекта , като единствено едно негативно - на Министерство на образованието и науката (МОН).
 МОН дава 151 млн.лв., с цел да вкара в учебно заведение небогати и деца със СОП
МОН дава 151 млн.лв., с цел да вкара в учебно заведение небогати и деца със СОП

Очаква се планът да обхване над 100 000 деца и възпитаници

Със законопроекта се цели да се сътвори подобаваща среда и механически устройства, малко по-големи от писалка, с които децата ще могат да подобрят доста просветителния си развой. " Възраждане " ще желаят и даване на учебници в електронен формат , който да може да се обработва. Целта на законопроекта е преподавателите да бъдат подготвени и подтиквани да работят с въпросните механически устройства.

От основна роля ще бъде и присъединяване на общините, които ще са задължени до началото на идната образователна година да закупят такива устройства. Чрез педагогическите препоръки те ще бъдат предоставени на децата, които имат потребност от тях.

Стоянов посочи, че е депутат от Варненска област, като в морския град били закупени 15 такива устройства , които сега са раздадени на 5 възпитаници в начално обучение, 5 в приблизително обучение и 5 в прогимназиално обучение. В момента учениците работят с устройствата и докрая на образователната година ще се изследват резултатите. " Възраждане " имат наблюдаване върху двама от учениците, които демонстрират доста положително развиване и позитивни резултати с техническите устройства.

" Специалните деца " без учители, дребна крачка към учебници

По данни на " Уницеф " близо 10 000 деца със СОП са отвън просветителната система
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР