Парламентарната група на ГЕРБ-СДС е внесла 59 подписа – при

...
Парламентарната група на ГЕРБ-СДС е внесла 59 подписа – при
Коментари Харесай

Бойко Борисов поиска извънредно заседание на парламента заради НАТО

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС е внесла 59 подписа – при нужни най-малко 48 – за привикване на изключително съвещание на Народното събрание поради бойната подготвеност на НАТО в страните от Източна Европа.

Бойко Борисов съобщи на конференция в партийната централа, че е най-добре съвещанието да бъде планувано от ръководителя на Народното събрание Никола Минчев допустимо най-скоро. „ Днес ще е най-добре или на следващия ден “, сподели той. В тези два дни у нас на аудиенция е делегацията на Северна Македония отпред с премиера Димитър Ковачевски.

Борисов сподели документ с формалната позиция на НАТО, в която се показва, че съдружниците в Алианса са в бойна подготвеност и изпращат спомагателни подкрепления в Източна Европа поради агресивното държание на Русия.

„ НАТО е в цялостна бойна подготвеност на нашата граница. Ние, като парламентарна република, би трябвало да дадем явен мандат на министрите, да бъдем по-единни от всеки път, с цел да пазиме нашата сигурност, нашите ползи. Трябва доста самодейна позиция и политика на ръководещите. Виждам крещящо безмълвие на ръководещите и на висшия главнокомандващ “, сподели Борисов.

В същото време министър председателят Кирил Петков разгласи, че привиква Съвета по сигурността на следващия ден - 25 януари, от 16:30 ч. Участниците ще обсъдят напрежението към Украйна и проектите на съдружниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса. 

Борисов цитира информацията от уеб страницата на НАТО, че Испания разполага кораби в Черно море и обмисля изтребители за България, а Нидерландия също ще ни изпрати два изтребителя F-35 през април.

„ От непознатите медии разбираме за всичко това. Когато НАТО е в цялостна бойна подготвеност, логически е въпросът в какво положение е и българската войска. До този миг чухме 3 изказвания – на Петков – то беше по средата, на външния министър – остро, на министъра на защитата – уклончиво. Коментарите на част от обединението са, че това са персонални отзиви – Вигенин го твърди. Давано ли е и желано ли е позволение за потребление на съюзническа бойна техника в България? “, попита Борисов.

„ Днес се организира съвет на външните министри на Европейски Съюз, отдаден на проблема Русия-Украйна. Само че ние сме показани там от зам.-министър, а не от министър Теодора Генчовска. Кой по-добре от външния министър може да изрази нашата угриженост за сходни военни дейности на 300-400 км от България? “, добави още някогашният министър председател.

Според него доставките ще бъдат нарушени при такива дейности, а „ с тези кораби в Черно море туризмът да го забравим “.

„ Президентът на Румъния привиква Консултативен съвет. Ние не знаем какво се случва, дали сме въвлечени или не. Аз съм безжалостен съперник на войната, изключително покрай нас. Най-активната ни позиция би трябвало да дават президент, министър председател, министър на защитата – с доста ясни позиции, там, в Брюксел. Мълчание… “, сподели Борисов.

Според него - в случай че бюджетът и всичко останало може да търпи промени, сходни дейности са с доста дълъг темперамент в района.

„ В момента Европейска комисия предлага над 1 милиарда помощ за Украйна, дрънка се оръжие към нашата граница. Кой върви на отмора на морето, когато над него хвърчи F-35 и има фрегати? Ние сме член на НАТО и бойната подготвеност на НАТО значи бойна подготвеност и за нас. Какво вършим ние – вършим се, че няма проблем. Тотална интернационална изолираност “, твърди някогашният министър председател.

Външният министър на Русия Сергей Лавров изиска евакуиране на войските на НАТО от България и Румъния, което докара до реакция от Кирил Петков, че страната ни е „ суверенна страна “.  Министърът на защитата Стефан Янев омаловажи позицията на Кремъл.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР