Парламентарната група на ГЕРБ поиска отмяна на избора на нов

...
Парламентарната група на ГЕРБ поиска отмяна на избора на нов
Коментари Харесай

ГЕРБ поиска отмяна на избора и дебати за нов състав на Комисията по досиетата

Парламентарната група на ГЕРБ изиска анулация на избора на нов състав на Комисията по досиетата и се разгласи против апелите за закриването ѝ.

В декларация на групата на ГЕРБ в Народното събрание се предлага анулация на решението за приемане на процедурни правила за избор на нов състав на Комисията по досиетата и за осъществяване на " необятен публичен спор с дейното присъединяване на парламентарно показаните партии, неправителствени организации, жители и публични организации ".

" Темата за осветляването на цялата истина за комунистическия режим не би трябвало да бъде политизирана и манипулирана. Бъдещата законодателна активност и новият състав на комисията би трябвало да бъдат деликатно премислени и разисквани. Затова от ГЕРБ призоваваме да приемем провеждането на този разговор освен като технология на промяна на един състав на комисията с различен, а на първо място като наш дълг към обществото, към предходните и към бъдещите генерации с произлизащите от това отговорности ", се споделя в декларацията, публикувана до медиите.

Миналата седмица парламентарната група на ГЕРБ предложи Антон Тодоров за ръководител на Комисията по досиетата, само че след това политически обединения и публицисти, академични преподаватели и откриватели се оповестиха срещу номинацията му. Днес тя бе подложена на критика и от президента Румен Радев. Същевременно предходната седмица Българска социалистическа партия още веднъж предложи комисията да бъде закрита, а вицепремиерът Красимир Каракачанов ( " Обединени патриоти " ) разяснява пред публицисти в коридорите на Народното събрание, че от нея към този момент няма потребност.

Днес в декларацията си депутатите от ГЕРБ дефинират като неразбираема и неприемлива позицията на парламентарните сили за закриване на комисията, а претекстовете за това – като неубедителни и неоснователни.

" Категорично се противопоставяме на устрема за потулване на истината за репресивните дейности на тайните служби по време на комунистическия режим и продължаваме да имаме вяра, че обвързване на Комисията е да подсигурява правото на българските жители да научат цялата истина за този интервал ", декларират от ГЕРБ. Според групата закриване на комисията ще докара до ограничение на демокрацията и до лишаване на правото и свободата на хората да имат достъп до информация.

" Крайно неприемлива е за нас философията, че някогашните сътрудници на Държавна сигурност (ДС) би трябвало да бъдат героизирани. А точно това се цели с унищожаването на комисията и превръщането ѝ в Институт за национална памет – против основаването на какъвто сред прочее партиите, които в този момент го желаят, имаха съществени упреци преди години. Какво друго с изключение на къса политическа памет демонстрират политическите ни съперници през днешния ден? Ние питаме: за какво се отметнахте от решението си за основаване на проверяващ орган за досиетата? Българските жители помнят закононарушенията на комунистическия наказателен режим. Но те имат правото и да знаят кои са сътрудниците на Държавна сигурност и какво са правили те ", се споделя в декларацията.

От ГЕРБ питат какъв знак пред света ще бъде закриването на комисията и приканват да се вземе добър образец от останалите страни, които са били ръководени от тоталитарни режими. " Всяка от тях организира лустрация и вкара законодателни ограничения, целящи да забранят някогашни чиновници на Държавна сигурност да имат достъп до държавното ръководство ", показват от ръководещата партия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР