Парламентарната група на БСП внесе в деловодството на Народното събрание

...
Парламентарната група на БСП внесе в деловодството на Народното събрание
Коментари Харесай

БСП предложи референдум за Истанбулската конвенция, ГЕРБ май ще склони

Парламентарната група на Българска социалистическа партия внесе в деловодството на Народното събрание искане за осъществяване на референдум с съответен въпрос би трябвало ли българският парламент да ратифицира така наречен Истанбулска спогодба. Това сподели депутатът от Българска социалистическа партия Жельо Бойчев, съобщи БГНЕС. Той добави, че от изказването на ГЕРБ станало ясно, че въпросът се отсрочва, само че ще бъде гледан до края на председателството. Така, че този референдум, съгласно него става още по-наложителен.

Според Българска социалистическа партия референдум и предшестващата го социална акция и полемика, ще даде отговор на многото въпроси, пред които сме изправени, четейки тази спогодба. " В последна сметка властта в България произтича от народа, принадлежи на народа и би трябвало да се ръководи в името на народа. Считаме, че по този начин даваме опция той да се произнесе по този значим публичен въпрос с огромно обществено и публично значение за развиване на страната”, сподели Бойчев.

Подписите, които са внесли, са 74. Предложеният въпрос е: Подкрепяте ли Народното събрание на Република България да ратифицира конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дамите и домашното принуждение?

В същото време ГЕРБ май стартира да склонява да бъде изработен референдум за утвърждението на Истанбулската спогодба. Но не с въпроса, който предложи през вчерашния ден Българска социалистическа партия. " Може би референдумът би трябвало да бъде " за” или " против” домашното принуждение, тъй като за това става въпрос в Истанбулската спогодба. Така, че за мен е значим дебат”. Така вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отговори на въпрос за настояването на Българска социалистическа партия за референдума за Истанбулската спогодба, съобщи Нова ТВ.

Захариева прави оценка мнението на Светия синод, които се оповестиха изрично срещу конвенцията и започнаха провеждането на молебствия срещу приемането й. " Това е в действителност едно от мненията, дано да чуем дебата. Хубавото е, че всички се афишират, че не са поддръжници на домашното принуждение, което е доста хубаво и на мен ми се желае да стане ясно в обществото, че тъкмо за това става въпрос в тази конвенция”, сподели още Захариева. " Нека да се успокоят пристрастеностите, да се внесат законите, с цел да видят хората в действителност, че няма нищо толкоз ужасно ", добави вицепремиерът.

Съгласие за отсрочване на гласуването и разрастване на по-сериозни диспути за конвенцията изрази и заместник-председателят на ГЕРБ и началник на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. " Ще създадем всичко допустимо да проведем спомагателен спор, с цел да може фактически да разясним всичко, което е обвързвано с задачите на Истанбулската спогодба и опциите, които дава тя ", сподели той, представен от БГНЕС. " Когато някой излиза и приказва погрешни неща, аз считам, че би трябвало фактически да бъдем по-отговорни и да приказваме за това всъщност. Ние ще създадем всичко допустимо в тези седмици да проведем спомагателен спор с академичната общественост, с неправителствените организации, с специалисти, с цел да може фактически да разясним всичко, което е обвързвано с задачите на Истанбулската спогодба и опциите, които дава тя”, сподели още Цветанов.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов сподели, че в детайли са анализирали 17-те мнения, които са постъпили във връзка с законопроекта за ратификация на конвенцията. Той уточни, че са подготвили, подготвени са, с тълкувателна декларация. Съгласували са я с Министерството на правораздаването и Министерство на външните работи. " Заедно с това имаме и оценка на опцията такава декларация да се приложи към ратификационния документ. Убедени сме, че тя е позволена и ще бъде зачетена. В тази декларация, ние прецизираме конституционната норма за брака като съюз сред мъж и жена, както разясняваме и прецизираме еднозначността на понятието пол, съгласно националното ни законодателство”, изясни Кирилов.

Десислава Атанасова сподели, че правилното политическо държание изисква разговор, неприкритост, прагматичност, по тази причина оферират по-дългосрочно разискване на този въпрос. " Но лицемерието е извънредно нездравословно ", съобщи тя. За лицемерието на Българска социалистическа партия в политиката става въпрос, сподели тя и добави, че през вчерашния ден по няколко тематики Българска социалистическа партия се държали лицемерно.

" Цветан Цветанов за следващ път си разреши да лъже - и да не забравяме, че по тази причина България е осъждана 7 пъти в Страсбург. Всички религии в България, всички партии – от ляво до дясно, се сплотиха против тази Конвенция ", съобщи националният представител Стоян Мирчев. Като член на Комисията по вероизповеданията, Мирчев сподели обяснителния отчет към Конвенцията. " В точка 53 е записано, че: " в светлината на тази правосъдна процедура, създателите са желали да прибавят следните учредения за недопускане на дискриминация, които са от огромно значение за предмета на Конвенцията ". Изброени са хората, които попадат под тази спогодба. От тях ще прочета единствено едно изречение: " това включва някои категории лица, като да вземем за пример транссексуалните лица, транвестити, травестити и други групи хора, които не дават отговор на това, което обществото е определило като принадлежащо към категорията мъже и дами ", уточни Мирчев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР