УМБАЛ Свети Георги“ ЕАД – Пловдив участва в кампанията Седмица

...
УМБАЛ Свети Георги“ ЕАД – Пловдив участва в кампанията Седмица
Коментари Харесай

Безплатни прегледи за туберкулоза

УМБАЛ „ Свети Георги “ ЕАД – Пловдив взе участие в акцията „ Седмица на отворените порти ” и провежда безвъзмездни прегледи за диагностика и лекуване на туберкулоза.

Инициативата ще се организира от 17 до 21 юни от 08:00 до 13:00 часа в Отделението по фтизиатрия, което се намира до Клиниката по инфекциозни заболявания на лечебното заведение.

Кампанията е част от Националната стратегия за предварителна защита и надзор на туберкулозата на Министерството на здравеопазването за интервала 2021-2025 година Целта на прегледите е да се обезпечи достъп до здравни услуги за всеки искащ, да се увеличи информираността по отношение на туберкулозата, с цел да има навременна диагностика и лекуване.

“Туберкулозата остава съществено предизвикателство за публичното здраве. Неблагоприятните модерни условия на живот и хранене, нездравословните привички, тютюнопушене, корист с алкохол, а и при някои съпътстващи заболявания  се основава риск от болестта. Затова самодейността ‘Седмица на отворените врати’ е значима стъпка към обезпечаване на по-добро опазване на здравето за всички ”, сподели началникът на отделението доктор Веселин Давчев.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) през 2022 година към 10.6 милиона души в международен мащаб са се разболели от туберкулоза, а 1.3 милиона са умряли. В Европейския район на СЗО са регистрирани почти 229 000 нови и рецидивиращи случаи на туберкулоза.

Прегледите ще включват попълване на анкетна карта за скрининг на риска за туберкулоза, съвещания с доктор и при нужда спомагателни проучвания.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР